Пожари и катастрофи предизвикаха 6-то голямо изтегляне на Honda Fit

Коментар на Крег Трудел от Bloomberg

Президентът и гл. изп. директор на Honda Такахиро Хачиго на пресконференция в Токио, Photographer: Akio Kon/Bloomberg Президентът и гл. изп. директор на Honda Такахиро Хачиго на пресконференция в Токио, Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Крег, какво друго знаем за дефектите, които предизвикаха поредното изтегляне?

Става въпрос за два отделни случая – първият включва само компактния модел Fit, който е най-продаваният модел на марката в Япония. Изтеглянето е свързано с проблем в системата за управление на двигателя. Този проблем е подобен на този, който Honda има от доста време с хибридните системи на Fit. Това е нова хибридна система, която компанията използва за първи път в този модел и те наистина имаха сериозни проблеми с нея. Това е поне 6 случай на мащабно изтегляне на модела откакто беше представен в края на 2013.

Другият проблем е свързан с Vezel, който е близнакът кросоувър на Fit. Проблемът там е свързан със сервоусивателят на волана.

И при двете изтегляния имахме сериозни инциденти. Проблемът с управлението на двигателя е предизвикал 6 пожара, а този със сервоусилвателя – две катастрофи. До този момент, компанията и транспортното министерство на страната не казват, че няма при инцидентите няма наранявания и смъртни случай.

Крег, изиграха ли някаква роля тези модели при скорошната смяна на ръководството при Honda и какво ще стане оттук нататък?

Както споменах, тези изтегляния започнаха в края на 2013, когато моделите бяха съвсем нови. До края на 2014, видяхме няколко изтегляния и тогавашния вече бивш президент Ито намали заплатата си с 20%. Няколко от изпълнителни директори също получиха по-малко възнаграждение като резултат от продължаващите проблеми. До началото на 2015, Ито напусна и беше заменен от сегашния президент на компанията Хачиго.

По-рано през тази година, той направи много промени в управлението и организационната структура на компанията, в опит да остави тези проблеми зад гърба на компанията, но е ясно е обаче, че изпитват трудности да го направят. 

 

Последни новини
Още от Новини