Оценка за политиката на Китай по отношение на юана

Управляващите трябва да си върнат доверието на инвеститорите

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Есуар Прасад, професор по търговска политика в Cornell University, коментира пред Bloomberg очакванията си за китайската икономика и състоянието на юана.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Нека се докоснем до настроенията тук и дискусията, която се води. Къде са притесненията?

Есуар Прасад, професор по търговска политика в Cornell University: Притесненията са свързани с това дали наистина 2016 може да е по-добра година от 2015, когато растежът по целия свят беше твърде бавен или отсъстваше. Китай е обект на специално внимание. Има тревоги за това дали Китай ще повлияе върху световната нестабилност чрез валутната си политика и капиталовите потоци. И още какви нива на инфлация ще видим в еврозоната и Япония и какъв ще е растежът в САЩ за годината. Тези теми доминират сега - притесненията за растежа и дали управляващите могат да направят достатъчно, за да го възстановят.

Ришаад Саламат, Bloomberg: И юанът има много силно влияние върху това. Виждаме смесени съобщения от регулаторите, от правителството. Те казаха, че искат да запазят нивата на юана. Каква е политиката, какво се случва там?

Есуар Прасад, професор по търговска политика в Cornell University: В момента се опитват да постигнат по-гъвкав валутен курс, но сами се притиснаха в ъгъла с начина, по който прокараха промените в политиката миналия август. И това се връща обратно да ги преследва сега. Придвижването към по-отворена капиталова сметка и по-гъвкав валутен курс са добри намерения. Въпросът е как се постигат. Сега трябва да се успокоят инвеститорските очаквания и доверие, като това може да стане чрез пакет от макроикономически мерки, които да подкрепят икономиката и да покажат ясно, че управляващите са сериозни по отношение на икономическите реформи. В противен случай ще има доста трудна битка. Вижда се, че са отдадени, но дали могат да се справят с политическите пречки пред планираните реформи. Именно там не се забелязва голям прогрес. Трябва да решат проблемите с държавните компании, законодателните проблеми в банковата система и макар да говорят правилни неща, все още не сме видели действие.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Кажете нещо повече за политиката по отношение на юана. Изглежда, че има несъответствие между това, което хората от чужбина виждат в Китай, и това, което се случва вътре в страната.

Есуар Прасад, професор по търговска политика в Cornell University: Определено има голямо несъответствие от гледна точка на управляващите в Китай. Те виждат възможност икономиката да нарасне с 6,5% -7%. Да, индустриалният сектор не се представя толкова добре, но останалата част от икономиката показва положителни резултати. Това е икономика, с 6% търговски излишък през втората половина на 2015. Има голям отлив на капитали, но част от него е добър. Управляващите не виждат чак толкова голям проблем с изтичането на капитали, но останалата част от света смята, че страната се проваля по отношение на растежа. Можем да се справим с това, ако китайското правителство вземе мерки да възстанови доверието. 

Последни новини
Още от Новини