Норвежкият държавен инвестиционен фонд увеличава инвестициите в имоти

Осло същевременно отхвърля идеята за разширяване на вложенията на фонда в инфраструктура

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Норвегия предложи мащабно разширяване на инвестициите в имоти на държавния инвестиционен фонд, съобщава Bloomberg. Осло същевременно отхвърли идеята за разширяване на вложенията на фонда в инфраструктура, предава Investor.bg. 

Горната граница на обема инвестиции в имоти на фонда ще бъде увеличена до 7 на сто от активите му от 5 на сто, което е равносилно на увеличение с около $17 млрд. Имотните активи на фонда освен това се предвижда да бъдат отделени от останалия портфейл и ще бъдат включени в „съществуващата рамка за отклоненията“, посочват от правителството.

Правителството на Норвегия обаче предупреждава ръководството на фонда да се въздържа от достигане на позволените лимити за инвестиции в имоти. „Централната банка трябва да цели за постигане на по-ниска пропорция инвестиции в имоти от 7 на сто, за да избегне евентуално нарушаване на границите и последващи продажби на активи в случай на рязък, внезапен спад на цените“, посочва се в съобщението.

От около година правителството на Норвегия обмисля разширяване на инвестициите на фонда в имоти и инфраструктура, припомня информационната агенция.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд – най-големият в света с активи за около $850 млрд., увеличи през 2010 горната граница на инвестициите в имоти до 5 на сто от общия обем на активите му. Оттогава институцията изгради портфейл от имоти по целия свят на стойност $28 млрд.

Мениджърите на фонда поискаха в края на миналата година инвестициите в инфраструктура да се увеличат до 5 на сто от активите му с цел увеличаване на възвръщаемостта, както и засилване на експозициите към сектора на имотите до 10 на сто от активите. Според правителството обаче инвестициите в инфраструктура са обект на по-сериозни регулаторни и политически рискове.

Последни новини
Още от Новини