Моментът е чудесен за инвестиции в Азия: Credit Suisse

Интервю с шефа на банката Тиджане Тиам

Тиджане Тиам, главен изпълнителен директор в Credit Suisse. Снимка: Michele Limina/Bloomberg Тиджане Тиам, главен изпълнителен директор в Credit Suisse. Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Дава ли средата в Азия възможности за печалби и растеж на финансовите компании. Тиджане Тиам, главен изпълнителен директор в Credit Suisse, коментира темата пред Bloomberg.

Да поговорим малко за целта, която си поставихте. Искате да удвоите печалбите си в Азия в рамките на 3 години, нали? По план ли вървите?

Да, така е. Вървим по план. Казахме, че ще продължим да инвестираме в Азия и смятаме, че моментът е чудесен за инвестиции. Знаем, че много компании имат нужда от намаляване на разходите и това винаги е най-доброто време за инвестиции. Така можем да изберем най-добрите ресурси на най-добрата цена. През миналата година наехме 70 мениджъри по връзките  и продължаваме да разглеждаме още много предложения. Привличаме най-качествените хора, което ни дава страхотна увереност в растежа. Казахме, че сме набрали активи на стойност 3,6 млрд. в Азия през първото тримесечие. Това е много силно представяне. Вярваме в Азия. Затова оставаме уверени, това не е нещо ново.  През 97-ма – 98-ма, по време на Азиатската криза, Credit Suisse инвестира и това е платформата за нашия успех днес. Имаме намерения да продължим да го правим.

Други имат големи проблеми в реализирането на печалби в Китай. Какво Ви прави толкова уверени?

Инвестираме със средносрочен и дългосрочен хоризонт. Имаме франчайз за управление на богатство, който имаме намерение да развием. Винаги сме казвали, че в Азия искаме да бъдем банката на предприемачите. Страхотният растеж, който виждаме в Азия, създава цяло поколение от много богати, много успешни предприемачи и ние сме в идеална позиция да ги обслужваме. Обслужваме личните им нужди, както и бизнес нуждите им. Намираме тази комбинация за много силна.

Имате съвместно дружество с Founder Securities. Планирате ли да задълбочите това?

Да, абсолютно, инвестирахме повече в това. Имаме присъствие и в рамките на континентален Китай, имаме банков лиценз, а инвестираме и зад граница. Прекарваме много време в срещи с клиенти и потвърждаване на дългосрочния ни ангажимент към Китай и Азия. Правим много в Япония.

Изненадващо е. Японската икономика изглежда не успява да се справи с трудностите.

Да, но в Япония има много натрупано богатство. Ние сме именно такива мениджъри и предлагаме на хората там нови решения. Освен това имаме опит в работата в среда на негативни лихви. Работим в такава среда от доста време, разбираме динамиката зад това. Едно от последствията е силният апетит към реални активи. Кешът на практика изгаря джоба ти, защото, ако държиш кеш, всеки ден губиш пари. Това е нещо, с което имаме опит. Можем да помагаме на дългосрочни инвеститори, като пенсионни фондове в навигирането в тази среда на негативни лихви. Виждаме възможности и там.

Ами останалите, като ASEAN? Някои казват, че те са дори още по-привлекателни.

Мисля, че са много привлекателни. Фундаментите, демографията, урбанизацията и потенциалът за икономически растеж чрез въвеждането на технологиите на 21 век са огромни. От дълго време сме фокусирани върху Индонезия и това продължава да е така, както и в Азия като цяло. Филипините са икономика, в която винаги сме вярвали. Тайланд, Виетнам и всички тези страни предлагат огромни възможности.

Да не забравяме Индия, това е страната с второто най-голямо население в света. Тя расте с най-бърз темп от големите страни.

Това е най-бързо растящата икономика на страна от Г-20, което е голямо постижение. Силно фокусирани сме и върху Индия и инвестициите там. Вярваме, че там има страхотни възможности. Виждаме възможности навсякъде и инвестираме.

Какво правите? Увеличавате ли броя на служителите си?

Да, назначаваме хора. Имаме добра клиентска база там и сме въвлечени и в управлението на богатство и в инвестиционното банкиране. Правят се много транзакции.

Но двете работят заедно, нали?

Абсолютно, има класа от предприемачи в Индия, която е много успешна и динамична. Правят се както входящи, така и изходящи инвестиции от индийски компании. Можем да помагаме и в двете насоки, което е много вълнуващо.

 

Последни новини
Още от Новини