Лихвите в Австралия непроменени

Възможни са понижения, ако инфлацията остане ниска

Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралийската централна банка (RBA) не промени лихвите, като основната лихва остава на ниво от 2% вече 11 пореден месец. Решението беше очаквано от пазарите, които обаче вземат предвид и възможност за понижения на лихвите в бъдеще, тъй като поскъпването на австралийския долар се отразява негативно на австралийската икономика.

Австралийският долар е най-силно представящата се валута сред 10 водещи валути в световен мащаб през март. Причината за поскъпването е най-вече предпазливият тон на Фед по отношение на вдигането на лихвите в САЩ, които подкрепят валутите на страни, където лихвите са по-високи – като Австралия и Нова Зеландия.

Гуверньорът на RBA Глен Стивънс каза, че нова информация в бъдеще ще позволи на институцията да оцени перспективите пред инфлацията и подобряването в условията на пазара на труда. Продължителна ниска инфлация би дала възможност за по-разхлабена политика, ако това ще се окаже подходящо за подкрепа на търсенето. По този начин Стивънс сигнализира, че са възможни понижения на лихвите в Австралия в бъдеще, ако инфлацията в страната остане ниска, а силната валута е още едно съображение за гуверньора на RBA.

Икономиката на Австралия се представя добре, като през последното тримесечие на 2015 отчита ръст от 3%. Безработицата намалява до 5,8%.

Правителството на страната няма да бърза с генерирането на бюджетен излишък, като ще продължи да подкрепя търсенето в австралийската икономика, която все още се настройва за живот в среда на по-ниски цени на суровините и край на инвестиционния бум в миннодобивния сектор.

„Това е дългосрочен проект. Най-важното нещо е да осигурим силен икономически растеж“, каза премиерът на Австралия Малкълм Търнбул.

 

Последни новини
Още от Новини