Германските индустриални поръчки с неочакван спад през февруари

Забавянето на международната търговия натежава върху най-голямата европейска икономика

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Фабричните поръчки в Германия неочаквано спаднаха през февруари, което може да бъде прочетено като знак, че забавянето на международната търговия натежава върху най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

Индустриалните поръчки се понижават с 1,2% на месечна база през февруари спрямо ревизираните в посока нагоре 0,5% през януари, показват данни на Министерство на икономиката в Берлин. Медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, сочи за ръст от 0,3%. 

Докато бизнес доверието в Германия се подобрява месец по-рано заради силното вътрешно търсене, износителите изпитват трудности на фона на забавянето на развиващите се пазари, водено от Китай. Bundesbank предупреди, че темпът на растеж на германската икономика може да се забави през второто тримесечие предвид факта, че компаниите ограничават производството си и се въздържат от наемането на нови служители заради слабия износ, припомня още Bloomberg.

Данните на министерството показват още, че поръчките от чужбина спадат с 2,7% през февруари, водени от 3,7% спад на поръчките от еврозоната. Поръчките за инвестиционни стоки спадат с 2,1%, а тези за потребителски стоки с 7,3%. Индустриалните поръчки от Германия се увеличават с 0,9%.

 

 

Последни новини
Още от Новини