Brexit е част от геополитическата несигурност на 2016: Лагард

Интервю на Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ за Bloomberg

Кристин Лагард на лекция в Goethe university във Франкфурт, Германия. 5 април 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Кристин Лагард на лекция в Goethe university във Франкфурт, Германия. 5 април 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Глобалната икономика е изпълнена с редица политически рискове, от тероризъм до евентуалното излизане на Великобритания от ЕС в момента, когато растежът в най-добрия случай е среден, каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Перспективата е засенчена от "слаб ръст, без нови работни места, без висока инфлация и все още висок дълг; всички тези неща, които би трябвало да са ниски, а са високи", каза Лагард в интервю от Франкфурт на 5 април за Франсин Лакуа от Bloomberg. Рисковете за спад се увеличиха и "не виждаме големи възможности за ръстове", каза тя.

 

Като гледате света в момента, изглежда по-несигурен отпреди 6 месеца. Това бе основната тема в речта ви. Защо?

Смятаме основата за леко понижена. Но виждаме и малко по-високи рискове от спад. Не виждаме перспектива за растеж.

Смятаме, че тези три ключови рискове - промяната в бизнес модела на Китай - и в резултат понижен растеж, спад на и без това по-ниските цени на горивата и затягане на финансите в резултат на новите монетарни политики, които току-що започнаха и вероятно ще последват нови - като трите основни фактори.

Това е на икономическия фронт.

Освен това виждаме много тревожни геополитически заплахи с икономически ефект за много страни по света.

 

Имаме и развиващи се - като Brexit. Включвате ли го в трите основни рискове тази година?

Явно е част от несигурността в момента. Особено в ЕС и спрямо финансовия сектор, заради мащаба на Лондон като финансов сектор.

 

Говорихте за Китай и нивото на дълга там. Тревожите се, че въпреки всички действия на централната банка, все още нямаме растеж или е много нисък. Виждате ли нова рецесия?

Не бих казала, че Китай няма ръст. Прогнозираме ръст от 6,5% за Китай. Това е добра новина.

Ако имахме повече страни с такъв ръст..

Виждаме как китайските власти са решили твърдо да се справят с тази известна крехкост на системата.

Когато всички лидери се съберат, за да кажат заедно, че смятат да преструктурират държавните компании, което явно бави растежа, особено в процеса на смята на бизнес модела, защото не ни трябва повече желязо, нито строителство, нито тежка индустрия - това, което от десетилетия се развива в Китай, това е преструктуриране. То ще изисква много упорит труд, много работна сила, която да се преквалифицира. Изисква и много ревизия на балансите, което ще се отрази дългосрочно.

В известен смисъл фактът, че Китай може да предизвика ефект на заразяване по света е по-скоро отличителен знак за това, че е важна част от глобализацията на икономиката.

 

Значи не се тревожите от рецесия? Дори и ако се потвърдят всички тревожни новини на геополитическия и политическия фронт?

Това, от което ни е страх е това ново средно ниво, за което предупредих миналата година.

Това означава слаб ръст, без нови работни места, без висока инфлация, запазване на високия дълг - всичко, което трябва да е ниско, а пък е високо.

Притеснява ни този тренд да не продължи.

Ние призоваваме за действия и това, което нарекох трите мерки - структурни, фискални и монетарни.

Трите заедно, не само една след друга.

В момента виждаме да се прилагат много монетарни политики.

Но имаме нужда и от трите, при това бързо.

Гледайте цялото интервю във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини