Значението и стойността на рядък китайски печат

Заместник - председателят на Sotheby's Азия Никълъс Чоу говори за пазара на исторически произведения на изкуството в Китай

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Императорският печат, използвал от най-дълго управлявалия китайски владетел ще бъде продаден на търг от Sotheby's през май на цена над 50 млн. хонконгски долара, или 6,5 млн. щ.д.
Направен за император Канси, който управлява Китай в продължение на 61г.  от 1661 до 1722 по време на династията Цин, той носи надписа: "Почитай небето и служи на народа си".
Печатът е 11х10.2х10.2 cm, от сандалово дърво. Открит в Забранения град.
Търгът в Хонконг ще се проведе на 6 април.

 

Заместник - председателят на Sotheby's Азия Никълъс Чоу говори за пазара на исторически произведения на изкуството в Китай.

Това е най-големият печат, който първият владетел от династията Цин е изработил за себе си. И значението на надписа, мисля, е най-важното – "Почитай небесата и служи на поданиците си".

Пазарът за това, което аз наричам исторически произведения на изкуството, за предмети като този, чиято стойност е във историята му, стартира едва преди петнадесеттина години откакто континенталните китайци го щурмуваха.

Този документ съдържа данни за всичките печати на император Канси, и както виждате този е най-големият от всичките. Можем да потвърдим, че съвпада напълно. Последният път, когато този печат бе в контакт с тази хартия бе през 1781, когато този каталог е бил изготвен.

Ще приемаме наддавания от 15 млн нагоре.

Колко струва ли? Лично аз не знам. Много, много трудно е да се каже и определи, защото е символ на властта в Китай. За всеки в Хонконг, континентален Китай или Тайван това е чиста сила в един предмет. Все още го има този втълпен начин на мислене в Китай и затова е ценен за всеки колекционер или богат човек. От един такъв печат, от който лъха на сила може да интересува всеки с власт или с парите да го купи.

 

Последни новини
Още от Новини