Стюардесите на Air France може да откажат да летят до Техеран

Авиокомпанията искаше да се покриват според иранските закони за жените

Самолети на Air France-KLM Group на тармака на летище CDG, Париж, 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Самолети на Air France-KLM Group на тармака на летище CDG, Париж, 28/1/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Ръководството на френската авиокомпания Air France, която поиска стюардесите да се подчинят на иранския закон за покриване лицата на жените се подчини на синдикатите и прие обслужването на линията Париж-Техеран да става на доброволен принцип, съобщи АФП.

Авиокомпанията ще направи изключение и ще заменя стюардесите и жените-пилоти, които не желаят да летят до Иран, за да не бъдат задължени да се забулват, съобщи Жил Гато от ръководството на Air France по Europe 1.

Авиокомпанията ще се срещне на 4 април следобед със синдикатите, за да им представи решението си. Така всяка жена от екипажите на полетите до Техеран по лични причини ще може да откаже да се качи на борда. Отказът няма да им се отрази на заплатите.

От 17 април Air France започва да лети Париж-Техеран, полет, който бе спрян през 2008 заради санкциите.

Трудовият спор възникна след вътрешна заповед на авиокомпанията, с която поиска жените в екипажа да носят панталони, сака и забрадка, когато летят до иранската столица.

 

Последни новини
Още от Новини