Шефът на VTB защити Путин

Скандал с укрити пари в офшорни зони засегна световни лидери

Андрей Костин, гл. изпълнителен директор на VTB Group, Лондон, 4 март 2016. Photographer Simon Dawson/Bloomberg Андрей Костин, гл. изпълнителен директор на VTB Group, Лондон, 4 март 2016. Photographer Simon Dawson/Bloomberg

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на VTB, коментира пред Bloomberg изтеклите документи от адвокатската кантора в Панама, свързващи имената на световни лидери с укрити сметки в офшорни зони.

Каква е Вашата реакция по отношение на историята, обикаляща медиите от сутринта? Говоря за информацията, изтекла от панамската адвокатска кантора и замесените различни официални лица, включително Владимир Путин, за укриване на пари. Смятате ли, че това ще направи регулаторната среда за Вас дори по-трудна?

Никой не е казал, че господин Путин е замесен, защото неговото име не фигурира никъде. Говори се, че някои хора, които познават господин Путин, имат определени офшорни бизнеси. Какъв е проблемът? Имам много коментари по този повод. На първо място Русия няма офшорни зони, докато Европа, Монако и Лихтенщайн имат. Като страна ние нямаме нищо общо с офшорния бизнес, защото нямаме офшорни зони. Второ, да, руският бизнес използва офшорки откакто в Русия има пазарна икономика през 90-те, докато офшорният бизнес започва през 60-те. Причините са няколко. Руските бизнесмени се чувстваха по-сигурни да разполагат със средства в офшорни зони, а също и от данъчни съображения. Трите най-големи инвеститори в Русия обаче са страни като Кипър, Лихтенщайн и Холандия. Защо? Защото това са руски средства, връщащи се в страната от офшорни зони. Руското правителство обяви програма в тази насока – предложена е амнистия за хората, които декларират активите си сега, като те няма да бъдат дори обект на данъци за всички средства в офшорни зони, които са притежавали преди 1 януари 2015. До 1 януари 2016 хората трябваше да регистрират офшорните си компании и ще започнат да плащат данъци едва през 2017. Правителството се опитва да върне парите обратно, но е абсолютно законно за руските компании и за руснаците да имат офшорни бизнеси и както казах хората го използват. Повечето от големите руски компании са регистрирали руски бизнеси.

Значи, ако някой в Русия има офшорна сметка, не нарушава закона?

Не, в никакъв случай не нарушава закона. Не знам причината, определено има голяма кампания, свързана с Русия, с Украйна, дори с Великобритания, доколкото разбирам. Трябва да кажа, че така и не прочетох нещо пряко свързано с господин Путин, той не е замесен. Факт е, че дъщеря му празнува сватбата си в ски курорта Игора, който всъщност не е скъп и се използва за сватби всяка седмица от десетки хора в Санкт Петербург. Не виждам как това може да свърже Путин с каквито и да е офшорни бизнеси.

 

Последни новини
Още от Новини