Обемът на автомобилните продажби в САЩ не отговори на очакванията

Темпът на ръст в сектора се забавя

Новият Chevrolet Camaro ZL1 на GM. Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg Новият Chevrolet Camaro ZL1 на GM. Снимка: Ron Antonelli/Bloomberg

През последните няколко години автомобилните производители и силното им представяне помагаха на американската икономика да върви напред, докато увеличаващото се доверие у потребителите ги караше да подменят колите си с нови по-луксозни возила. Изглежда този растеж започва да губи скорост, каквито притеснения имаше още в началото на годината след рекордния обем продажби, регистриран през 2015.

Всички три големи автомобилни производители – GM, Ford и Fiat Chrysler - регистрираха ръстове в продажбите в САЩ за март, които не отговориха на очакванията на анализаторите. В същото време японският гигант Toyota регистрира неочакван спад.

През март сезонно изгладените данни на годишна база показват продажби в САЩ от 16,6 млн., което е най-ниското ниво от 13 месеца насам. Това показват данни на Autodata, докато средната оценка на анализаторите беше продажбите да достигнат 17,3 млн. на годишна база.

Понижението в ръста на продажбите се случва въпреки това, че някои автомобилни производители започват да харчат повече, за да стимулират продажбите спрямо миналата година, докато се удължава и срокът на лизинговите планове на автомобилите, което е знак, че директорите на компаниите вече не разчитат на толкова силно търсене. През март автомобилните производители са похарчили средно $3 110 на продаден лек автомобил, което е с 14% повече спрямо година по-рано и малко повече от похарченото за целта през февруари.

„Несъмнено това е спад спрямо темпа на продажбите от миналата година. Вече се намираме в точката на нормално ниво на безработицата, в което не се опитваме да върнем още много хора на работа“, коментира Марк Уакафилд, генерален партньор в консултантската компания Alix Partners.

„Несъмнено има причини за притеснения“, каза Ребека Линдленд, анализатор в Kelley Blue Book.    

Въпреки по-слабият ръст, това е най-добрият месец март за обема на автомобилни продажби в САЩ за автомобилните производители от 16 години насам.

Последни новини
Още от Новини