Как влияе спадът на цените на петрола върху руската икономика?

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на VTB Bank

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на VTB Bank, коментира какво влияние оказват ниските цени на петрола върху руската икономика и как тя се приспособява към новите условия. Той разговаря с Гай Джонсън и Ханс Никълъс в предаването On the move по Bloomberg TV. 

Андрей, накъдето върви Русия, натам върви и петролът, накъдето върви петролът, натам върви и Русия. Каква е твоята прогноза? Петролът напоследък поскъпна, но сега имаме забавяне. Всичко зависи от Саудитска Арабия, а те изглежда се уплашиха?

Русия определено страда от по-ниските цени на петрола, но икономиката на страната се приспособи към новите условия. Ако миналата година имахме отрицателни стойности на БВП от -3,8%, тази година очакваме между -1% и -1,5%. Следващата година прогнозираме ръст от около 1,5% на БВП. Разбира се, както спомена, Русия е голям производител на петрол. Ние сме заинтересовани от стабилизирането на цените на петрола. Например, нашите експерти очакват тази година средната цена на петрола да бъде $40 за барел, докато Руската централна банка, изхождайки от потреблението, смята, че трябва да бъде $30. Очакваме и срещата в Доха през април. Аз лично съм по-скоро предпазливо оптимистичен по отношение на това. Саудитска Арабия заяви своята позиция, но мисля, че трябва да бъдат заинтересовани от стабилизирането на цените на петрола, тъй като виждаме какво се случва с държавните петролни фондове в Персийския залив, например. Всички те изпитват затруднения. Разполагат с по-малко инвестиционните възможности и това създава някои проблеми за глобалната икономика, както и за много други страни, които не са производителки на петрол. Наскоро чухме министър-председателя на Грузия, която не произвежда петрол, да казва, че те страдат, защото вече няма инвеститори в страната от богатите на петрол страни. Аз съм по-скоро предпазливо оптимистичен, че ще бъдат постигнати някои споразумения по време на срещата през април, макар че знаем какви са позициите на Саудитска Арабия и Иран. Те, разбира се, не се разбират толкова добре от гледна точка на позициите, които имат. Русия е заинтересована от стабилизиране. Знаем, че няма как да достигнем $100 за барел може би в предвидимо бъдеще.

С оглед на това, което каза, Русия има капацитета да поеме тези загуби и да сe справи с натиска. Смяташ ли, че капацитетът на Русия е по-голям в сравнение с някои от страните производителки на петрол от Близкия изток, чиито суверенни фондове, както каза, понасят ударите.

От много години нашите експерти казват, че Русия трябва да промени структурата на икономиката си. Това, че трябва да премахнем тази зависимост от петрола и трябва да бъдем по-диверсифицирани. Въпреки това мисля, че постигането на разумни цени на петрола са благоприятни за руската икономика. При ниво от $40-50 за барел ситуацията е управляема. От тази гледна точка, да, има някои позитивни ефекти върху руската икономика и смятам, че икономическият растеж на Русия, предвид очакванията за следващата година, ще бъде устойчив, дори и ако цените на петрола не се покачат до $50 за барел.

 

Последни новини
Още от Новини