Германия прие първите бежанци от Турция

Гърция започна да връща мигранти според договора ЕС-Турция

Сирийски и кюрдски бежанци на границата между Гърция и Македония. Идомени. 20 март 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Сирийски и кюрдски бежанци на границата между Гърция и Македония. Идомени. 20 март 2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гърция започна де депортира емигранти от Турция обратно в страната в рамките на европейския план за облекчаване на масовия наплив на бежанци в Европа, съобщи ББС.

По-голямата част от групата от 202 души, напуснали Лесбос и Хиос пристигнаха в Дикили, Западна Турция са пакистанци.

Според споразумението за всеки сирийски мигрант, върнат в Турция ЕС трябва да приеме друг сириец, който е отправил законно искане за това.

32 сирийски мигранти пристигнаха Германия с редовен полет на Turkish Airlines до Хановер, откъдето са насочени към бежански център.

 

На 18 март лидерите на ЕС и Турция се споразумяха да сложат край на незаконната миграция от Турция към общността и да я заменят с легални канали за преселване на бежанците. Договорът влезе в сила на 20 март и 4 април бе обявен за деня, в който ще започнат да се връщат хората, които пристигат на гръцките острови, чиято молба за убежище не е уважена.

Срещу приемането на бежанци Турция получи план за ускоряване на визовата либерализация до края на юни 2016, допълнително финансиране от 3 млрд. евро до края на 2018 и преговори за влизане в европейския митнически съюз, съобщи ЕК.

 

Последни новини
Още от Новини