VW успокои дилърите с планове за растеж на американския пазар

Компанията започва преговори с тях за компенсация за загубите след дизеловия скандал

Логото на VW. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Логото на VW. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Автомобилният производител Volkswagen успокои дилърите си, че ще продължи стратегията си за утвърждаване на масовия пазар в САЩ и обяви, че е удвоил производството на комби със задвижване на четирите колела, за да се изправи срещу конкурента си Subaru в началото на последното тримесечие на 2016.

Хърбърт Дийс, маркетингов директор на групата, и Хинрих Вобкен, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Volkswagen AG за САЩ, се срещнаха с дилърите по време на събрание в Лас Вегас.

„Борим се да очертаем нов бранд на Volkswagen в САЩ, подсилвайки мениджърския екип, партньорството с дилърите и продуктовото си портфолио“, заяви Дийс пред журналисти. „Искаме постепенно да увеличим обема отвъд предишните нива и ще го направим посредством нашите дилъри. Сега, повече от всякога ще се вслушаме в идеите и исканията им при вземането на решения“.

Volkswagen се опитва да спре недоволството на дилърите след скандала с дизеловите двигатели. Миналата седмица окръжният съдия от Сан Франциско Чарлс Брейер постанови до 21 април производителят да излезе с подробен план за изтеглянето и поправянето на 600 хил. дизелови автомобили в САЩ. Срещу производителя са повдигнати и стотици частни съдебни дела.

На срещата в събота двамата представители на компанията не коментираха как точно ще бъдат поправени колите или как ще бъдат компенсирани клиентите.

„Трябва да видим някакво действие. Постоянно говорят какви са целите им за продажбите, но така и не разкриват планове си как ще върнат обратно изгубените клиенти“, казва Мишел Кребс, анализатор от Autotrader.com.

Загуби за дилърите

В петък по-голямата част от дилърите на Volkswagen за САЩ се събраха и сформираха 5-членен комитет, който да преговаря с компанията. Целта е да получат компенсация за загубите от скандала без да се стига до съдебни дела. От Volkswagen обявиха, че преговорите ще започнат веднага щом бъдат организирани срещи.

По време на пресконференция в събота Алън Браун, председател на Националния консултативен съвет на дилърите на компанията, коментира, че трябва да бъдат продавани по 500 000 коли на година, за да бъде приемлива печалбата.

Амбициозна цел

Преди по-малко от десетилетие автомобилният производител имаше планове за продажба на около 800 000 автомобила в САЩ до 2018. Отчасти заради него дилърите инвестираха 1 млрд. долара за обновяване.

„Дори целта от 800 000 годишни продажби да не е осъществима, компанията не трябва да става нишов производител, разчитащ на премиум цени“, смята Браун.

Продажбите на Volkswagen спаднаха с 10,4% до 26 914 в САЩ през март. Това се случи, въпреки че групата, включително Audi, увеличи отстъпките с цели 20% до 3 589 долара на автомобил или с 479 долара повече от средното за индустрията. 

Последни новини
Още от Новини