Alaska Air на крачка от придобиването на Virgin America

Стойността на сделката е над 2 млрд. долара

Самолет на Virgin America. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Самолет на Virgin America. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Alaska Air Group Inc е близо до сключването на сделка за придобиването на деветата по брой превозени пасажери американска авиокомпания Virgin America Inc за над 2 млрд. долара.

Сделката би била първото сливане на американски търговски авиокомпании след това на US Airways и American Airlines през 2013 г., което създаде най-големия авиопревозвач в света. Ходът би увеличил размера на домашния пазар на Alaska Air, като й позволи да се разшири на доходоносни пазари като Сан Франциско и Лос Анджелис.

Според източници Alaska Air ще плати между 56 и 58 долара на акция за придобиването на Virgin America. Сделката може да бъде обявена още в понеделник, допълват източниците, които са пожелали анонимност поради факта, че споразумението все още не е финализирано, съобщава Investor.bg.

Alaska Air и Virgin America са отказали коментар.

Базираната в Калифорния Virgin America излезе на фондовата борса в САЩ през 2014 г. като подразделение на базираната в Лондон Virgin Group на милиардера Ричард Брансън. Създадена като нискотарифен превозвач, тя стана известна с възможността за по-интимно осветление, удобни кожени седалки и богата система за развлечения по време на полета.

Базираната в Сиатъл Alaska Air и регионалните й партньори обслужват над 100 града в САЩ, Канада, Коста Рика и Мексико. Компанията има пазарна капитализация от 10,2 млрд. долара.

Virgin America формира около 1,5% от вътрешните полети в САЩ, докато Alaska Air и дъщерното й дружество Horizon Air – 5%.

„Неизбежно е да видим някаква форма на комбинация (сред по-малките авиолинии) в търсенето им на начини да се конкурират с по-големите превозвачи”, посочва анализаторът на сектора Хенри Хартвелт.

Очаква се американските регулатори да проверят сделката между Alaska Air и Virgin America за евентуално припокриване на маршрути и слотове на летищата.

Мегасделките в сектора през последното десетилетие намалиха сектора в САЩ до четири основни играча, които контролират над 80 на сто от пазара.

Последни новини
Още от Новини