Ще заличат ли бежанците шведския социален модел

Швеция се опитва да интегрира бежанците, но само 25% от пристигналите през последните осем години имат постоянна работа

Бежанският поток е най-голямото предизвикателство, пред което някога се е изправял Европейският съюз, твърдят политици. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Бежанският поток е най-голямото предизвикателство, пред което някога се е изправял Европейският съюз, твърдят политици. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
  • Данъците може да скочат, за да покрият разходите по рекордния бежански поток
  • Пазарът на труда и  жилищните наредби се разглеждат под лупа

Промяната на социалния модел в Швеция изглежда близка и неизбежна, след като страната се сблъска с безпрецедентен приток на бежанци.   

Доскоро немислимото е на път да стане реалност - бежанската криза ще промени известния социален модел в Швеция, пише в анализ Bloomberg. Правителството е поставено под натиск да се намеси в неприкосновения трудов пазар, където заплащането по традиция се определя при разговори между работодателите и синдикатите.

Сега обаче правителството трябва да помисли за създаването на хиляди нови работни места за бежанците и по тази причина може да се стигне до намаляване на минималната работна заплата.

"Шведският социален модел е конкурентно предимство, когато Швеция беше хомогенно индустриално общество", коментира икономистът Андреас Берг. Според него обаче сега се появява проблем, а никой не е наясно кой ще поеме отговорността за промяната, която трябва да бъде направена.

Много от основите на социалния модел също ще бъдат разтърсени - безплатното образование и здравеопазване, смятат анализатори, според които правителството вече анализира какво може да бъде променено.

Управляващата партия на социалдемократите коментираха, че моделът вече е достатъчно променен, за да бъдат интегрирани 250-те хил. бежанци, които пристигнаха в Швеция през последните две години. За да ограничи потока Швеция, в която живеят 9,9 млн. души, затегна контрола по границите си.

Според опозицията обаче правителството няма никакъв план как пристигащите бежанци могат да се включат в трудовия пазар. "Политиците трябва да престанат да стоят със скръстени ръце и да не вършат нищо", коментира Матс Персон от опозиционната Либерална партия.

Освен за социалния модел политиците в Швеция трябва да насочат вниманието си и към строго регулирания жилищен пазар. Потоците от хора в страната изостря недостига на жилища. Управляващите и опозицията вече обсъждат как да ускорят строителството на нови жилища - изчисленията са, че през следващите 10 години ще са необходими около 700 хил.

Имаме гигантско търсене на жилища в Швеция, но никой няма стимул да покрие това търсене, коментират от местна организация, работеща за решаване на проблемите в сектора на недвижимите имоти. Правителството вече подхвана реформа и по отношение на модела за контрол върху наемите.

През тази година в училищата в Швеция ще влязат още 70 хил. деца. Това означава липса на достатъчно учители, посочват още местните власти.

Правителството се опитва да интегрира бежанците, но един факт е особено разочароващ - само 25% от бежанците, които са пристигнали в Швеция през последните осем години, има постоянна работа.

Последни новини
Още от Новини