Колко още Brexit ще люлее паунда

Трейдърите ще продължат с натиска върху паунда, докато напрежението от Brexit продължава

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
  • Люшкането през последните три месеца бе най-голямото от юни
  • Настроенията са „много нестабилни“ преди вота за Brexit: Commerzbank

Последните три месеца бяха най-волатилните от юни месец насам за паунда спрямо долара, а размера на ценовите люшкания предполагат, че сме далеч от стабилизиране.

Стерлинга спадна с около 3,6% тази година, забързвайки своя спад след като референдумът за британското членство в Европейския съюз бе насрочен за 23 юни, а видният политик от Консервативната партия Борис Джонсън заяви, че подкрепата си за кампанията за напускане на ЕС. Размерът на волатилността на обменните нива на двойката паунд-долар за период от три месеца, бе близо до най-високите си нива от 2010 година насам.

Спрямо еврото, стерлингът се срина до най-ниските си нива от 2014 година насам през тази седмица, след като бе огласен доклад, който показа, че обемът на промишленото производство е близо до най-ниското си ниво от 2013 насам. Докладът следващата седмица за сектора на услугите, също като при данните за индустриалното производство, ще даде на трейдърите по-пълна информация за размерите на несигурност в британската икономика.

„Стерлингът със сигурност ще бъде волатилен“, каза Ту Лан Нгуен, валутен стратег в Commerzbank AG, Франкфурт. „Настроенията за паунда са много, много нестабилни с приближаването на вота за  Brexit“, каза тя. „Не мога да изключа възможността, че ако данните следващата седмица са разочароващи, ще видим още по-силно покачване на курса евро-стерлинг“.

Паундът се свлече с 1,1% до $1,4199 в края на деня в петък, задълбавайки с 2,6% под нивото на първото тримесечие. Стерлингът спадна с 1 процент до 80,09 за евро, след като достигна 80,20 пенса, най-слабото си ниво от ноември 2014.

Стерлингът отслабна най-малко с 2,7% спрямо всички 16 основни валутни двойки тази година на фона на притесненията около британския вот за напускане на най-големия обединен световен пазар.
Икономическите данни за икономиката, огласени през тази седмица показват, че паричният дефицит на Великобритания е нараснал до най-високите си нива до сега спрямо БВП на страната. Това сочи към необходимост от външни инвестиции в страната. Съществува притеснение от страна на търговците, че икономическата и политическа нестабилност може да отблъсне подобни инвестиции. 

Последни новини
Още от Новини