Европейските ценни книжа чакат речта на ЕЦБ

Главният икономист на ЕЦБ Прает планира реч в Рим в понеделник, 4 април

Сградата на централата на ЕЦБ. 12 март 2016. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на централата на ЕЦБ. 12 март 2016. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
  • Облигациите в Еврозоната - с най-голяма печалба за първото тримeсечие от началото на програмата за улеснения
  • Мащабните програми на ЕЦБ ще влияят на боновете поне още година :KBC Bank

Притежателите на държавни еврооблигации ще имат своя шанс през следващата седмица да чуят речта на централната банка по въпроса до къде ще стигнат монетарните власти с мерките за стимулиране, които избутаха този клас активи до най-доходното им тримесечие, което наблюдаваме през  тази година.

Испанските 10-годишни бонове скочиха редом с италианските си колеги през тази седмица, като задминаха доходността на знаковите германски бонове, след като ЕЦБ започна прилагането на увеличената с 20 млрд. евро на своята месечна програма за закупуване на активи.   

Доходността на испанските 5-годишни облигации падна до рекордни нива. Ценните книжа в цялата Еврозона добавиха 3,3 процента през първия триместър, сочат данните на Bloomberg World Bond Indexes.

Печалбите дойдоха след доклада от 31 март, който показа, че потребителските цени са отбелязали спад през последния месец. Това показва колко още път трябва да извървят политиците, преди да достигнат желаната инфлационна цел от малко под 2%. Според проучване на Bloomberg сред икономисти, данните следващата седмица ще покажат, че цените на дребно в Еврозоната през февруари са в застой.

Европейските бонове задържаха доходността си дори след доклада на Министерството на труда на САЩ в петък, 1.04.2016, който посочи, че безработицата за март е спаднала повече от прогнозираното от икономистите, а заплатите са се увеличили над очакваното.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Питър Прает, който също е и главен икономист на банката, ще говори в Рим в първия ден на идната седмица. Прает се стреми да разясни позицията на президента на ЕЦБ Марио Драги, изразена на 10 март, че не мисли, че са нужни още намаления на лихвите. Това изказване за кратко избута доходността на боновете на по-високи нива и подсили еврото.

На 7 април вицепрезидентът Витор Контанцио трябва да представи годишния доклад на банката пред политиците в Брюксел. На същия ден институцията трябва да излезе и с отчет за съвещанието си от миналия месец, когато стимулите бяха разширени.

„В Европа, когато говориш за бонове, трябва да вземаш под внимание мащабните програми на ЕЦБ, които ще продължат влиянието си върху пазара поне още година“, каза Пиет Ламенс, директор на изследователския департамент на KBC Bank NV в Брюксел. „Разбира се, ако доходността на американските облигации с по-дълъг срок скочи, ще видите скромна реакция в Европа“.

Последни новини
Още от Новини