Саудитска Арабия прави фонд за $2 трлн.

Мохамед Бин Салман каза в интервю за Bloomberg, че PIF ще бъде най-големият суверенен фонд на света

Петролна сонда на Exxon в Калифорния, 15/3/2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Петролна сонда на Exxon в Калифорния, 15/3/2016. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Саудитска Арабия създава най-големият суверенен инвестиционен фонд, който може да контролира до 2 трлн. долара, съобщи Bloomberg.

Синът на крал Салман, заместник престолонаследникът Мохамед Бин Салман каза в интервю за агенцията, че Publuc Investment Fund ще бъде най-големият суверенен фонд на света.

Според него ръстът на активите на PIF ще започне след излизането на Saudi Aramco на борсата и всичките й акции бъдат предадени на фонда.

IPO-то може да се проведе още догодина, но не по-късно от 2018. Правителството планира да продаде най-малко 5% от активите на държавния производител на петрол.

След месец саудитските власти ще публикуват държавен план на прехода, в който ще включат мерките за повишение на доходите на страната извън петролната индустрия, включително и от повишаване на данъците. В края на 2015 Риад вече предприе стъпки за намаляване на разходите и ограничаване на бюджетния дефицит до 15% от БВП.

Последни новини
Още от Новини