Moody`s понижи перспективата пред рейтингите на банките в Сингапур

От агенцията очакват необслужваните кредити да се повишат

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Moody`s понижи перспективата пред рейтингите на банките в Сингапур от стабилен до отрицателен. Агенцията аргументира това с влошаващата се бизнес среда и забавянето на световната икономика. 

Ришааад Саламат, Bloomberg: Има ли причина да се тревожим, Хаслинда?

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Нека го кажем така. Ще бъде доста трудно за банките в Сингапур. Те трябва да внимават с качеството на активите си и рентабилността. Moody`s заяви, че един от ключовите моменти е лошите кредити. Очакванията са, че нивото на необслужваните кредити ще се повишава. Така че трите сингапурски банки DBS, OCBC, UOB трябва да увеличат провизиите си за загуби от кредити. Ако това се случи, печалбите им ще бъдат ударени. Moody`s каза, че задлъжнялостта на сингапурската икономика остава много висока, което се дължи не само на забавения растеж в страната, но и в чужбина. Сингапур е най-уязвимата азиатска икономика, която усеща всички сътресения. Затова там трябва да са много предпазливи.

Ришааад Саламат, Bloomberg: Вижда ли се оптимизъм в цялата ситуация?

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Трудно е да се каже, защото не става въпрос само за това какво се случва в страната, а и в чужбина. Банките срещат множество насрещни ветрове с чуждестранните си експозиции и риска при такива към петролни и газови компании. Moody`s обяви, че експозициите им към сектора варират от 13 до 24%. Така че има доста проблеми пред банките в Сингапур. Все пак по отношение на кредитите към граждани те са добре позиционирани да се справят с рисковете. Според Moody`s и трите имат много силни буфери по отношение на капитала, провизии за загуби от кредити, ликвиден профил. Също така, ако изпаднат в беда, има много голяма вероятност правителството да им помогне. Дори перспективата пред кредитния рейтинг на сингапурските банки да е понижена, те остават в голяма степен непокътнати. Рейтингът им от Aa1 или едно ниво по-ниско, е все още сред най-високите възможни рейтинги, много по-добър от тези на банките в съседните страни. Хубаво е, че се създава и сигурност, защото все пак гарант е държавата. 

 

Последни новини
Още от Новини