Гърция иска да върне депозитите, изтекли от страната

Частична амнисития за притежателите на недекларирани финансови активи в чужди банки

Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гърция се опитва да стимулира своите граждани да върнат изтеглените си депозити от банковата система на страната, които депозираха в швейцарски и други чуждестранни банки, като им предлага частична амнистия.

Правителството изпитва трудности със стабилизирането на финансовата система на страната и събирането на необходимите приходи, като подготвя закон, според който доброволното разкриване на недекларирани финансови активи, съхранявани извън рамките на страната, ще предпази гражданите от глоби и някои допълнителни такси по тях. Стимулите няма да предлагат пълна амнистия, но могат да включват и снемането на криминални обвинения. Това каза заместник-министърът на финансите Трифон Алексиадис в интервю в Атина. Закокът вече се обсъжда с кредиторите на страната и скоро може да влезе в парламента, допълни той.

„Няма да прощаваме всичко, но ще предложим стимули, така че хората да участват. Ако някой е декларирал доход от да кажем 200 хил. евро за определена година, но е депозирал 500 хил. евро, ще трябва да покрие разликата. Предложения за облагане с данък от 10%-15% са несериозни, ставката ще е по-висока“, каза Алексиадис.

Изчисления на правителството показват, че избягването на плащането на данъци и нелегалната търговия носят загуби на гръцкия бюджет в рамките на межди 15 и 20 млрд. евро годишно.

Мярката трябва да представлява и пряка подкрепа за гръцките банки, от които депозантите изтеглиха почти половината от депозитите си от началото на кризата. Голяма част от тях бяха изнесени в чужди банки.

Списък на Лагард

По думите на Алексиадис Гърция е наложила глоби на стойност над 200 млн. евро до момента на хора, обвинени в избягване на плащането на данъци, присъстващи в така наречения списък на Лагард, който включва притежатели на банкови сметки в клон на HSBC в Женева. Списъкът е кръстен на бившия министър на финансите на Франция и настоящ директор на МВФ Кристин Лагард, която предостави списъка на гръцкото правителство през 2010. Гръцките власти в момента разследват 1,3 млн. данъчни регистъра.

Алексиадис каза, че въпреки укриването на данъци приходите в бюджета за 2016 ще се впишат в целите на бюджета. Правителството ще увеличи данъка върху доходите и данъка върху приходи от отдавания под наем, както е било договорено с кредиторите през миналото лято. Министърът не коментира какви други повишения на данъците планира правителството.

През следващата седмица кредиторите от ЕЦБ, МВФ и ЕК ще продължат преговорите с Гърция, като Алексиадис коментира, че по преговорите се работи много и нещата вървят добре.

„Ще има някои мерки, които ще обременят някои данъкоплатци, защото трябва да запълним фискална дупка. Не разбирам тези, които критикуват правителството за това , че въвежда мерки, договорени в споразумението с кредиторите, като в същото време приемат това споразумение“, каза Алексиадис.

 

Последни новини
Още от Новини