Anbang изненадващо се отказа от Starwood

Пътят пред Marriott е разкрит

Хотел на Starwood. Снимка:  Patrick T. Fallon/Bloomberg Хотел на Starwood. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Китайската компания Anbang изненадващо се отказа от придобиването на хотелиерската верига Starwood, като изтегли предложението си за $14 млрд. в кеш. По този начин пътят пред Marriott – другата компанията, участваща в наддаването за Starwood – е открит и ако сделката бъде осъществена Marriott ще се превърне в най-голямата хотелиерска компания в света. Розалинд Чин от Bloomberg коментира новината:

Защо Anbang се отказа?

От Anbang казаха, че са решили да оттеглят предложението си заради „различни пазарни съображения“. До голяма степен това е всичко, което казаха. Bloomberg не успя да се свърже с представители на компанията веднага след като новината излезе. Предложението на  Anbang беше на стойност $14 млрд., като компанията предлагаше $82,75 на акция. Това беше увеличено предложение след предложението от страна на Marriot, което Starwood получи по-рано.

Съобщение на Starwood потвърди новините и потвърди обвързването си с предложението на Marriot, която остава единствената компания, наддаваща за Starwood, след оттеглянето на  Anbang. Предложението на  Anbang не беше обвързващо, като Financial Times пише, че компанията не е успяла да демонстрира, че разполага с финансовия ресурс, на който да се опре необвързващото предложение. От Royalties казват, че техни източници са дали информация, че Anbang никога не са стигали до там предложенията им да станат обвързващи. Това знаем за момента, а  Anbang работеше по предложението заедно с J.C. Flowers и Primavera Capital.

Това е шок за много хора, имайки предвид колко агресивно действаше Anbang в последните дни. Какво следва за акционерите по отношение на предложението на Marriott.

Предложението на Marriott, което беше направено през миналия уикенд, е на стойност около $13,3 млрд. долара, което прави около $77,49 на акция, базирайки се на цената, при която акциите на компанията затвориха в сряда.  Акционерите на Starwood ще получат по $21 кеш и 0,8 акции на Marriott за всяка акция, която притежават. Акционерите на Starwood ще гласуват на 8 април за тази сделка. Предложението за $21 в кеш представлява увеличение на предложението спрямо направеното през ноември, когато двете компании се бяха договорили за сделката. След намесата на Anbang обаче Marriot трябваше да увеличи предложението си по отношение на парите в брой, които ще получат акционерите на Starwood за всяка акция. Ако сделката бъде осъществена, Marriot ще се превърне в най-голямата хотелиерска компания в света.

Сигурна съм, че в Marriott въздишат с облекчение.

Несъмнено, имайки предвид случилото се през последните седмици след намесата на Anbang.

 

Последни новини
Още от Новини