Ще сдаде ли Лондон короната си

Рискът Brexit заплашва да детронира Лондон, като технологичното сърце на Европа

 Ръс Шоу, основател на Tech London Advocates. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ръс Шоу, основател на Tech London Advocates. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато индустрии от счетоводство до селско стопанство се опитват да си представят вероятните следствия от сценария Brexit, технологичните стартъпи се нареждат на чело на привържениците на оставането в Европейския съюз. Загубите, които предвиждат за Великобритания включват: безпрепятственото придвижване на капитали, таланти, продукти и услуги. Основателят на Tech London Advocates Ръс Шоу коментира какви са залозите в интервю на Манус Крани и Анна Едуард в предаването Countdown на Bloomberg TV.

Къде се намираме в този голям дебат? Начинът, по който мислим за технологии и иновации се ръководи от мнението ни за Силициевата долина. Какво ще означава едно излизане но Европейския съюз за по-малките компании в бранша? Какъв е най-големият риск за технологичната група, която представлявате, ако гласуваме за Brexit?

Проблем номер едно, за който чуваме от нашите адвокати от Tech London Advocates, е недостигът на кадри, на таланти. Европейският съюз осигурява огромен приток на кадри за много от стартъпите и развиващите се компании, които виждаме в Лондон и в останалата част на Великобритания. Това е първият проблем. На второ място трябва да погледнем към инвестиционните нива. Над 2 млрд. долара са се влели в лондонски стартъп и развиващи се компании през 2015 година. Винаги, когато добавяш несигурност, като от този риск, свързан с референдума, рискуваш инвеститорите да кажат: „Един момент, няма да влагам повече пари в това пространство“. Третото нещо, за което говорим с нашите малки бизнеси, определено е цената на правенето на бизнес. Съществува и един правен регламент, който се придвижва от Брюксел, „Единен дигитален пазар“. Той ще хармонизира регулацията в областта на електронната търговия и ще направи правилата за интелектуална собственост много по-ясни. Ще хармонизира ДДС отчисленията за стартъпи и за развиващи се компании. Това е нещо много добро.

 

Ще разгледаме всяко от тези неща след малко, но нека се върнем на това, което казахте, че адвокатите от Tech London Advocates заявяват, че искат да останат в Европейския съюз?

Да.

 

Каква част от тежестта на това мнение идва от малкия бизнес и каква част от по-големите технологични бизнеси. Вие не представлявате само малки бизнеси, а имате и други компании, като KPMG, търговски гиганти, които също разговарят с вас?

Абсолютно. Мисля, че отвъд разграниченията, когато говоря с ръководители на малки бизнеси и стартъпи, както и с ръководители на много по-големи корпорации, повечето от тях казват, че трябва да останем в Европейския съюз. Повечето адвокати представляват интересите на стартъпи и на развиващите се компании, защото това са предприятията, които имат нужда от помощ и това е мнението, на което се опитваме да дадем гласност. Но разбира се, ние чуваме и мненията на някои от по-големите корпорации. Така че, без значение от размера на компаниите, когато погледнем общата картина на дигиталния корпоративен сектор, мнението е, че трябва да останем в рамките на съюза.

 

Защо се получава тази разлика в мненията с малкия бизнес, като цяло във Великобритания. Той е по-скоро скептичен относно оставането на страната в рамките на Европейския съюз. Обратното на компаниите от технологичния сектор, които вие представлявате.

Мисля, че много от дигиталните и технологични бизнеси, с които работим са... Когато стартираш интернет-бизнес, ти си глобален от първия ден. Интернет те прави глобален. Така че, много от тези бизнеси търсят възможности за търговия в Европейския съюз. Много от тях имат нужда да изградят международна компонента, така че търсят специалисти, не само от Великобритания, но и от целия Европейски съюз. Това има връзка и сразлични езикови компетенции. Те се опасяват, че ако се реализира Brexit, вратата към тези таланти ще се затвори. Вратата за тези инвестиционни възможности ще се затвори. Те казват: „Не искаме да бъдем част от това решение. Да, има какво още да се подобрява, винаги има място за усъвършенстване на отношенията, но нека да продължим от нивото на постигнатото“.

 

Моментът, който намирам за интересен, е, че 40% от инвестициите за стартиращи компании в Лондон, идват от външни за Великобритания източници. Не става дума само за специалисти, които идват да работят в малки и големи компании, работещи в технологичния и други сектори. Става дума за капитали. Дайте ни малко данни за тези инвестиции, за капиталите за основаване на компании. Нека разберем какво наистина може да означава Brexit от гледна точка на потенциална загуба на вливащи се капитали.

Споменах, че през 2015 година над 2 млрд. долара са застанали зад лондонските стартиращи и растящи компании. Това представлява четири-пет кратно увеличение в сравнение с предходните 5 години. Ние виждаме милиарди долари, вливащи се в тези бизнеси. Лондон е седалище на 12 от 40-те европейски еднорози. Това са бизнеси, оценявани на милиарди долари. Лондон е дигиталната столица на Европа. Ако кажем: „Стоп. Ще затворим това, което имаме“, ще кажем „не“ и на предприемачите, които биха дошли от континентална Европа, за да основат своите бизнеси тущ. Така ще спре и приливът на капитали, който ще се премести в Берлин, в Дъблин, в Париж, вместо да остане в Лондон. Това е рискът, който виждаме.

 

Кой би спечелил най-много, ако се осъществи сценарият Brexit.? Нека видим обратната страна на медала. Берлин или Дъблин?

Мисля, че печелившите ще бъдат няколко. Ако се събудим извън ЕС на 24-ти, ще видим как бизнесът се измества в Берлин, в Париж, в Амстердам, в Стокхолм, в Дъблин. Тези екосистеми ще кажат: „Ако не ви харесва да правите бизнес в Лондон, защото е извън ЕС, ние сме много гостоприемно място за вашите начинания“. Много от тези предприятия са стартирани тук, защото ние сме част от ЕС. Тук е страхотно място с много лесен достъп до цяла Европа. Ако затворим тази врата, много бизнеси ще кажат: „Добре, не съм сигурен, че искам да бъда вече тук“.

 

Последни новини
Още от Новини