Суровините са се оттласнали от дъното

Две покачвания от Фед са амбициозна прогноза

Джордж Боуборас, главен инвестиционен директор в Contango Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джордж Боуборас, главен инвестиционен директор в Contango Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Джордж Боуборас, главен инвестиционен директор в Contango Asset Management, за икономиката в САЩ, повишаването на лихвите от Фед и бъдещето на стоковите пазари. Интервю на Ришаад Саламат в предаването „Trending Business“ на Bloomberg TV.

 

Априлското заседание на Фед наближава и някои пазарни участници изказаха мнение, че Фед може да предприеме покачване на лихвите още през април.

Да, но мисля, че да се говори за април е доста нереалистично. Това, което идва, като послание от Фед е, че ще имаме едно, най-много две покачвания на лихвите през тази година. Със сигурност има много умерени коментари, както и по-агресивни, и комбинация от тях. Но реалността е, че американската икономика е най-добре представящата се от лошо-представящите се икономики в глобален мащаб. Като имаме предвид това, можем да кажем, че се намираме в една зряла фаза в цикъла на доходността. И в края на краищата, глобалните условия не трябва да ни окуражават в посока на по-смели очаквания за увеличения. Като цяло няма особени сигнали за просперитет в САЩ и две покачвания на лихвите от страна на Фед са една амбициозна прогноза за календарната година.

 

Знам, че това не е добре за корпоративна Америка, защото сезонът на отчетите чука на вратата. Предстои през следващите няколко седмици. Това също ще бъде от голямо значение за Фед, защото се говори, че ще има доста рязко забавяне на доходността и това може да е притеснително.

Всички ние знаем, че има много рязък спад в рентабилността и доходите на компаниите. Когато има забавяне на доходността, когато се направи капиталова ревизия се вижда, че енергийният сектор е този, който влече надолу, както се и очакваше. Такива са фактите от миналото. Съществува един повтарящ се модел. Въпросът е дали корпоративна Америка, въпреки енегрийния сектор, ще удържи на една политика на повишаващи се лихви. Трябва да имаме предвид, че съществува едно голямо предизвикателство пред Северна Америка.

Да, САЩ се представя по-добре от повечето икономики по света. Тя е най-голямата световна икономика, но е в зрял етап на цикъла на доходност. Доходността се свива. Ролята на енергийния сектор е значима, но високата цена на щатския долар ще повлияе на приходите на корпоративна Америка през тази и през идната година. Като имаме предвид всичко това, можем да кажем, че би било по-реалистично да очакваме само едно повишение на лихвите, без значение какви други коментари се появяват.

 

Коментаторите се опират на някои данни, които идват от американския пазар, но също така и от новините, които идват от Китай. Вече имаме данните от PMI индекса. Гледаме производствения сектор, но всъщност трябва да гледаме все повече към сектора на услугите.

На властите в Китай трябва да им се признае, че вече толкова години се опитват да стимулират непроизводствения сектор на икономиката. Те го демонстрират ясно. Предприемат мерки за стимулиране на инвестициите в сектора на услугите, вместо в производството. Проследявам този процес, но факторът, който играе най-голяма роля, е, че не става дума за твърдо приземяване в Китай. В това забавяне на икономиката имаше много консолидация и преход. Тревожно ще е ако има рязко забавяне в услугите в Китай. Може би ще трябва да стимулират още малко икономиката, но мисля, че все пак наблюдаваме стабилен ръст. Ако това се потвърди, ще даде възможност на Фед да пристъпи към две, вместо едно увеличение тази година. Но Китай привлича вниманието, дали ще подпомогне световната стабилност и дали ще даде сигнал на останалата част от света - Европейската централна банка да спре със стимулите, а Фед да вдигне лихвите отново.

 

Не можем да подминем и темата със суровините. Как се развива тази страна на икономиката. Всеки се опитва да определи дали се намираме на дъното. Разбира се, не може да се сложат всички под един знаменател. Някои метали се представят много по-добре от другите, а някои - много по-зле.

До голяма степен считаме, че най-ниските нива на енергийните суровини са зад гърба ни. Същото се отнася и за насипните суровини. При тях вече видяхме раздвижване. Ралито, което наблюдавахме през последните четири-пет седмици изглежда неустойчива тенденция, която протече бързо. Няма никакви структурни причини да считаме, че както насипните суровини, така и енергийните, ще преживеят скок в близко бъдеще. Подчертавам това, което казахме преди малко, че дъното е зад гърба ни по отношение на динамиката на търсенето и предлагането.

Когато става дума за метали, имаме много голяма цикличност при доста материали, като златото и лития, през миналата година. Видяхме и частично възстановяване при някои метали, но нищо, което да прилича на устойчива тенденция в посока разпродажби. Отново, няма основания да очакваме, че ценовите нива ще се вдигнат значително. Но считаме, че сме се оттласнали от дъното и ще видим повишаване на търсенето, както при енергийните суровини, така и при някои от насипните, и при много от металите.

 

Последни новини
Още от Новини