Standard & Poor's понижи прогнозите си за инфлацията и растежа в еврозоната

Рейтинговата агенция прогнозира, че заетостта ще нараства повече през 2016 и 2017

Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg Знамената на ЕС пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Икономиката в еврозоната е като "самолет с един двигател". Това заяви Жан-Мишел Сис, главен икономист за Европа на рейтинговата агенция Standard & Poor's, която понижи икономическите си прогнози за валутния съюз, съобщава Investor.bg.

В последния си доклад от сряда Сис сравни икономиката на 19-членния валутен съюз със самолет с един двигател, който се опитва да набере височина, посочва CNBC. Според него въпреки надеждите за ръст икономиката е малко вероятно да се върне към пътя на растеж отпреди кризата. 

Рейтинговата агенция понижава прогнозите си за икономическия ръст в еврозоната през 2016 от 1,8 на сто от ноември 2015 до 1,5% днес. През 2017 се очаква БВП да нарасне с 1,6%

Тази година инфлацията се очаква да бъде 0,4%, а не 1,1% както се смяташе по-рано.

От друга страна, S&P прогнозира, че заетостта ще нараства повече през 2016 и 2017. Очакват се нива на безработицата от 10,2 на сто тази година, което е по-малко от предишната прогноза (10,9%) и 9,7% през 2017.

„Продължаваме да смятаме, че фундаменталните условия за възстановяване са по-издръжливи, отколкото финансовите пазари предполагаха неотдавна, но не толкова силни, за да върнат растежа на нивата отпреди кризата“, казва Сис.

„Освен това подчертаваме, че действията на централните банки имат минимален ефект върху перспективите за ръста и за инфлацията, отчасти защото това, за което се борят, е извън обсега им – ниски цени на суровините и колебания във валутите на развиващите се пазари“, пише още в доклада. Освен това липсва подкрепата от страна на правителствата под формата на структурни реформи, които да стимулират конкурентоспособността и ефективността на трудовия пазар.

Последни новини
Още от Новини