Spotify добави финансиране за още $1 млрд.

Услугата за стрийминг на музика набра средствата под формата на конвертируем дълг

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Услугата за стрийминг на музика Spotify набра още 1 млрд. долара от инвеститори под формата на конвертируем дълг в сделка, която увеличава оценката на компанията, но включва и строги гаранции за рестрикции, предава Investor.bg.

Компанията за частен капитал TPG, хедж фондът Dragoneer Investment Group и клиенти на голямата инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. са взели участие в сделката, която е била подписана и може да приключи до края на седмицата. 

Сделката е под формата на конвертитуеми облигации, които ще се превърнат в акции.

От години текат спекулациите кога музикалната компания за стрийминг ще стане публична, въпреки че директорите никога не са потвърждавали подобни намерения. Сега обаче в замяна на финансирането Spotify обещава на инвеститорите си стриктни гаранции, свързани именно с IPO-то.

Ако то се осъществи през следващата година, TPG и Dragoneer ще могат да конвертират дълга си в акции с 20% отстъпка от цената на акциите. След първата година тази отстъпка ще нараства с по 2,5 процентни пункта на всеки шест месеца.

Технологичният стартъп ще плаща годишна начална лихва от 5%, която ще нараства с 1 процентен пункт на всеки шест месеца, докато компанията не излезе на борсата или процентът не достигне 10%. 

Тази лихва, наричана също "купон" и в този случай плащана под формата на допълнителен дълг, а не в пари, често се използва при сделки за дялово финансиране, но рядко – при рисково финансиране.

В допълнение TPG и Dragoneer получават разрешение да продадат своите акции след изтичането на 90 дни след IPO-то, вместо след 180-дневен период, какъвто ще е наличен за служителите и другите акционери, казват източници.

TPG и Dragoneer предоставят 750 млн. долара от сделката, като останалата част ще е за клиенти на Goldman Sachs Group Inc.

Технологичните компании все по-често се насочват към конвертируеми дългови облигации, които могат да се обменят за акции, тъй като инвеститорите се въздържат от богати оценки на фона на волатилния фондов пазар и икономическата несигурност.

Към юни оценката на Spotify възлизаше на 8,2 млрд. долара, когато финландско-шведският телекомуникационен оператор TeliaSonera придоби 1,4% от акциите.

Последни новини
Още от Новини