Русия на път да пласира целия планиран дълг за първи път от 5 години

Първото тримесечие на 2011 беше последното, в което пълният обем на емисиите руски ДЦК беше пласиран

Русия е на път да постигне целта си за пласиране на облигации за тримесечие за първи път от 5 години насам. Ако последната емисия държавен дълг за тримесечието, която руското финансово министерство ще пласира на 30 март, е успешна, първото тримесечие на 2016 ще е първо от първото тримесечие на 2011, в което Русия ще успее да пласира целия дълг, който е планирала.

Пласираният дълг на руското министерство на финансите по тримесечия за последните 5 години (с червено е обемът на нереализираните облигации):

Коментарът на Джанет Йелън от 29 март, който насочи пазарите към това, че политиката на Фед по отношение на вдигането на лихвите ще е предпазлива, също помогна за това, като доходността по 5-годишните руски ДЦК падна с най-много от 8 дни насам до 9,25%.

Облигациите, които финансовото министерство ще пласира днес (30 март), са на обща стойност 26,9 млрд. рубли ($399 млн.).

Руското правителство се обърна към дълговите пазари, за да запълни дупката в бюджета, оставена от евтиния петрол.

„Русия има отличен шанс да продаде целия дълг след речта на Йелън вчера“, коментира Жладимир Миклашевски, стратег в Danske Bank в Хелзинки.

Последни новини
Още от Новини