Китай затяга контрола върху интернет

Пекин обмисля нови регулации върху чуждестранните сайтове

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Китай обмисля нови регулации на интернет, които ще увеличат натиска върху интернет доставчиците да ограничат достъпа до чуждестранни сайтове. Всичко това е допълнение към нарастващите усилия на правителството да осъществява контрол върху киберпространството, предава Investor.bg.

Новите предложения ще забранят на доставчиците на интернет услуги да позволяват отварянето на уебсайтове с домейни, регистрирани извън Китай. Нарушителите ще бъдат глобявани до 30 хил. юана (4621 долара), а действията им ще бъдат обявявани публично.

Всичко това е част от проекта за ревизиране на китайските наредби за управление на имената на интернет домейните, публикуван за обществено обсъждане на уебсайта на правителството в понеделник следобед.

Ако бъдат напълно приети, регулациите на практика ще изолират страната с най-голямо население в света от света на интернет. Други, подобни закони бяха слабо прилагани в миналото, но след като китайският президент Си Дзинпин затегна силно политическия контрол, не е ясно колко голяма ще бъде промяната, твърдят анализатори.

Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии (MIIT), което е автор на проекта, не е отговорило веднага на запитването за коментар по въпроса.

Предложените промени за регулацията на имената на домейните са част от поредицата наскоро приети и предложени промени на законите, предоставящи правна обосновка на кампанията на Пекин да подкрепи инициативата си в борбата с това, което Комунистическата партия смята за нежелано чуждо влияние.

През януари китайският орган, отговарящ за киберпространството, издаде официален проект с правила, изискващи медиите да премахнат всяко съдържание, което не отговаря на „основните ценности на социализма и опазването на националните и обществените интереси“. Месец по-късно MIIT и медийният регулатор в страната издадоха заедно нови регламенти за забрана накомпании с чуждестранна собственост от всякакъв вид да извършват онлайн публикации.

Въпреки че китайските регулатори блокират чуждестранно съдържание от всякакви сайтове в интернет, новите правила са необходима междинна стъпка към създаването на по-пълен закон за управление на интернет, твърди Джу Уей, интернет експерт от Китайския университет по политика и право, който съветва правителството за политиката по отношение на технологиите.

Усилията на Китай са мотивирани от нарастващите опасения от заплахи за националната и идеологическата сигурност на страната, по-специално от тероризма и влиянието на несоциалистическите идеологии, допълва Джу Уей.

„Спомням си как преди време в интернет попаднах на видео как терористи извършват обезглавяване. То се разпространи и в китайския интернет от чужбина. В Китай няма подобни неща“, допълва той. Експертът не посочва откъде идват идеологическите заплахи.

Китайските власти и държавни медии многократно са обвинявали „враждебните чужди сили“, включително чуждестранните медии, за това, че насърчават критиките срещу правителството и се опитват да насърчат вълненията в опит за сваляне на Комунистическата партия.

Джу твърди, че новите закони трудно ще бъдат имплементирани без промени. Той посочва разпоредба, която забранява на доставчиците на китайски услуги да пренасочват потребителите към „нелегални информационни услуги“. Подобно правило теоретично ще се превърне в спънка за местните търсачки като Baidu, тъй като дори и много контролирани, резултатите от търсенето може да съдържат скрити връзки към уебсайтове в чужбина.

Говорителят на Baidu Кайзер Куо твърди, че компанията ще проучи новите предложения и ще коментира въпроса с правителството, ако е необходимо.

Новите правила, които са отворени за публично обсъждане до 25 април, привлякоха вниманието на чуждестранни бизнес групи, някои от които твърдят, че рестрикциите заплашват да изолират още повече Китай. 

Последни новини
Още от Новини