Какви са перспективите пред растежа на развиващите се азиатски икономики?

Шан-Дзин Уей, главен икономист на Asia Development Bank, в предаването Asia Edge

Шан-Дзин Уей, главен икономист на Asia Development Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Шан-Дзин Уей, главен икономист на Asia Development Bank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шан-Дзин Уей, главен икономист на Asia Development Bank, коментира перспективите пред растежа на развиващите се азиатски икономики, забавянето на китайската икономика и отражението й върху страните от региона. Той разговаря с Ришаад Саламат и Ивон Ман в предаването Asia Edge по Bloomberg TV. 

Това дава ли ни общата представа какво се случва в азиатско-тихоокеанския регион?

Развиващите се пазари на азиатския континент растат с по-бавни темпове през тази година спрямо година по-рано въпреки разноспосочните движения. Икономиката на Китай се забавя. Икономиката на Индия се очаква да нарасне с 7,4% през тази година, с което ще се превърне в най-бързо растящата голяма световна икономика. Някои други по-малки икономики все още се представят силно, в това число Виетнам, Камбоджа, Мианмар и тн.

До каква степен са повлияни от забавянето на китайската икономика? Знаем, че намалихте прогнозата си за икономическия растеж на Китай. Предвиждате ръст от 6,5% през тази година, което е в унисон с заложената цел на правителството. Но въпреки това ще бъде трудно достигането на този таргет.

Нашите прогнози за икономиката на Китай през тази година са за ръст от 6,5% и за 6,3% през следващата година. Очакваме постепенно забавяне на растежа и прогнозата ни се базира на фундаментите. Мисля, че фундаментите движат това. Китай е изправена пред повишаване на заплатите, свиващо се населението в трудоспособна възраст и труден преход, свързан с преминаването към икономика, базирана на услугите и потреблението. Тези три фактора предполагат, че темпът на растеж ще се забави в бъдеще.

Но има потенциал да се пренесат и върху останалите страни в региона? Колко големи могат да бъдат ефектите?

Икономиката на Китай, заради размера и търговските връзки, може да окаже видим ефект. Според нашите изчисления, ако китайската икономика се забави с такива темпове, каквито очакваме, през следващите две години темпът на нарастване ще се забави със средно около 1,3%. По отношение на различните страни обаче има големи разлики. Ако сте производител на стоки, ще понесете по-силни удари. Но ако се конкурирате с Китай, ще растете по-бързо. Виетнам, Камбоджа, който са специализирани в производството на облекло, може да очакват ръст на някои глобални пазари, от който Китай се изтегля.

Да, защото Китай върви нагоре по веригата на стойността, но също така не трябва да забравяме, че расте от много по-ниска база. Какви са перспективите пред глобалната икономиката, защото това има значение за тази част на света?

Напредналите икономики растат толкова бързо, колкото могат. По-голямата част от тях бележат ръстове, но възстановяването не се случва в една и съща степен. САЩ се представя сравнително по-лошо. Еврозоната и Япония не се представят толкова добре, колкото биха могли, защото много икономики в Азия, включително и Китай, са отворени и в този смисъл чувстват ефектите от това, което се случва в по-богатите страни.  

 

Последни новини
Още от Новини