Фирташ: Основната задача на САЩ беше отстраняването ми от Украйна

Интервю с украинският милиардер Дмитрий Фирташ, председател на DF Group

Дмитрий Фирташ, председател на DF Group в централата на компанията във Виена, след интервю за Bloomberg на 14 март 2016.Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дмитрий Фирташ, председател на DF Group в централата на компанията във Виена, след интервю за Bloomberg на 14 март 2016.Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Украинският милиардер Дмитрий Фирташ, който се бори срещу екстрадирането си в САЩ и в момента живее във Виена, даде интервю за Bloomberg, в което говори за мотивите на искането да бъде екстрадиран в САЩ, политическата ситуация с Украйна и обвиненията на руските му бизнес партньори, че е издал информация на ФБР в замяна на това да не бъде екстрадиран.

Какво смятате, че цели САЩ с искането за Вашето екстрадиране?

Като за начало, аз не съм във война със Съдинените американски щати. Това не е война с държавата. Това е борба с определени чиновници в правителството на САЩ, които да кажем, изградиха лоша стратегия по отношение на Украйна и сега я защитават до край и се  опитват да продадат лошите си действия.

Говорихме с бизнес партньорите Ви в Русия. Те смятат, че сте ги предали, като сте разказали на ФБР неща за Вашия бизнес и за бизнеса на руските Ви партньори, някои от които са приближени до Путин, в замяна на това да не Ви екстрадират.

Това е абсолютно невярно. Нищо такова не се е случвало. От самото начало никога не съм се срещал с ФБР и никога не съм говорил с тях. Няма  за какво да говорим. Мисля, че основната им задача беше да ме премахнат от Украйна. Това беше най-главната задача. Защото не ги устройваше позицията ми по отношение на Украйна и бъдещето ѝ.

Руските Ви бизнес партньори смятат, че това, което наистина интересува ФБР, са повече свързани с Русия неща, като това как работи Газпром и каква е била газовата връзка между Русия и Украйна в миналото. Не е ли вярно?

Това е абсолютно невярно. На някого му харесва да разказва детски приказки, защото в това няма никакъв смисъл. На първо място, няма нищо за разказване. А на второ на никого нищо не съм разказвал, защото няма какво.

Тук, във Виена, която е доста мирно място, имате сериозна охрана. От какво се притеснявате?

Няма нищо ново, имам охрана от много години. Това е свързано с бизнеса ми, а не с мен. В това, с което се занимавам, си има правила и процедури. Не само аз се движа с бодигарди. И някои мениджъри с движат с охрана. Няма нищи общо с Виена, винаги е било така.

Когато се върнете в Украйна, ако се върнете, планирате ли да влезете в политиката?

Бизнесът и политиката са свързани. Ако не се занимаваш с политика, политиката се занимава с теб.

Вярно ли е, че има филмов сценарий за Вас в Холивуд и че може би Робърт Де Ниро може да изиграе Дмитрий Фирташ?

Нямам такава информация. С никого не съм говорил за това, нито аз, нито адвокатите ми.

Мислите ли, че можете да станете герой във филм?

Не мисля, че съм толкова интересен персонаж за художествен филм.

 

Последни новини
Още от Новини