Чуждестранните капитали към развиващите се страни близо до 2-годишен връх

През март чуждестранните портфолио инвестиции са на стойност $36,8 млрд.

Ресифи, Бразилия. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Ресифи, Бразилия. Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Развиващите се пазари са привлекли чуждестранни портфолио инвестиции на стойност 36,8 милиарда долара през март, което е най-високата стойност от юни 2014 г. насам, сочат данни на Института за международни финанси. Най-добре се представят азиатските държави.

Приток на капитали се наблюдава и към акции, и към облигации в нововъзникващите икономики, а причината е комбинацията от облекченията от страна на централните банки и търсенето на добри сделки. 

„При отсъствието на особено подобрение във фундаменталните икономически перспективи пред развиващите се пазари изглежда, че подемът през март се дължи предимно на апетит за риск от страна на инвеститорите и по-ниски лихвени проценти на зрелите пазари“, пише в доклада. По всяка вероятност принос има и по-предпазливата позиция, която Фед зае на заседанието си на 16 март. Тогава централната банка на САЩ понижи прогнозите си повишаването на лихвените проценти през 2016 г. от четири на две.

Привлечените капитали през март са далеч над тези от февруари (5,2 милиарда долара) и над средната стойност за периода 2010 – 2014 г. (22 милиарда долара), пише Investor.bg.

Така март се превръща в най-дългия период с нарастващи капиталови потоци, откакто Институтът за международни финанси започва да публикува данни.

Развиващите се икономики в Азия привличат 20,6 милиарда долара, което е над половината от общата сума.

„Инвеститорите се върнаха към много поевтинелите корейски акции, а емитирането на облигации беше много по-засилено от обикновено“, пише в доклада.

През февруари южнокорейските акции и облигации отчетоха трети пореден месец на отлив, като така увеличиха разпродажбите, стартирали след повишаването на лихвените проценти в САЩ през декември 2015 г.

В Южна Америка инвестициите са в размер на 13,4 милиарда долара, най-вече заради инвеститорския интерес към Бразилия. Най-голямата икономика на континента е привлякла 2 милиарда долара заради атрактивните цени на активите и надеждите за политическа промяна. Президентът Дилма Русеф е изправена пред импийчмънт, а бенчмарковият борсов индекс се повиши с 23% през последните 30 дни.

От Института за международни финанси обаче предупреждават, че скокът на капиталовите притоци към развиващите се пазари може да е единично явление.

Последни новини
Още от Новини