Абе остави отворени всички възможности

Министър-председателят на Япония продължава с плана за повишаване на данъка върху продажбите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Джеспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan, коментира пред Bloomberg състоянието на японската икономика и думите на министър-председателя Шиндзо Абе на последната пресконференция.

Ивон Ман, Bloomberg: Без допълнителен пакет, както се твърдеше в последните дни. Вместо това Абе заяви, че иска да прокара бюджета възможно най-бързо. Какво още можем да кажем след пресконференцията вчера?

Джеспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan: Според мен той оставя отворени всички възможности. Няма нужда да се притесняваме. Има обрат на бизнес цикъла в Япония, но правителствените разходи ще се окажат антициклични мерки сега. Ако видим детайли от речта му, Абе подчерта ясно, че възможностите за допълнителни разходи в частност например за подкрепа на децата и за работещите бедни са все още отворени и могат да бъдат обявени преди срещата на върха на Г-7 в края на май.

Ивон Ман, Bloomberg: Вероятно най-голямата новина е, че продължава с плана за повишаване на данъка върху продажбите, но все повече хора смятат, че повишаването трябва да бъде отложено, включително Джоузеф Стиглиц и Пол Кругман. Защо според Вас министър-председателят е толкова упорит в схващането, че данъкът трябва да се повиши?

Джеспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan: Вижте, добрите новини са, че дебатът е поставен на масата. Обсъждането му ще продължи и то с помощта на големи имена като Стиглиц, Кругман. Дебатът се случва. Министър-председателят наистина иска да бъде прагматичен. Да, при изключителни обстоятелства, ако има знаци на икономическо възстановяване, ръстът при данъка върху продажбите трябва да продължи. Това лично според мен е добре. Но сега има изходна стратегия и трябва да видим обрат при бизнес цикъла през есента на тази година.

Ивон Ман, Bloomberg: А защо не се приложи друга политика по отношение на данъците? Стиглиц предлага мерки, които да подкрепят растежа, а не само да увеличат приходите. Например данък върху въглеродните емисии или увеличаване на данъците за компании, които не инвестират. Защо Абе не се насочи в тази посока?

Джеспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan: Ако погледнем по-детайлно, това вече се случва. Например данъчният кредит за изследвания и разработки се увеличава. Виждаме промени и по отношение на сделките за сливания и придобивания. Така че има доста неща, които вървят в правилната посока.

Ивон Ман, Bloomberg: Нека чуем коментара Ви за индустриалното производство. Изглежда стойностите на месечна база се влошават, видяхме резултатите от проучването Tankan. Общността изглежда все още е настроена мечи за перспективите пред Япония.

Джеспър Кол, главен изпълнителен директор на WisdomTree Japan: Всички знаем, че Япония е обратно в рецесия. Това са данните за февруари и знаем, че има големи складови наличности. Стойността на БВП от януари до март е много близо до това да отчете втори пореден период на свиване. Няма съмнение, че вътрешното и външното търсене се връщат към рецесията. Въпросът е на къде да тръгнем сега и какви да са контрамерките. BoJ въведе отрицателни лихви, Абе заяви, че ще задвижи публичните инвестиционни разходи и той оставя отворени възможностите за допълнителни мерки, но преобръщането на бизнес цикъла няма да стане преди май-юни тази година. 

Последни новини
Още от Новини