За Siemens е важно Великобритания да остане в ЕС

Юрген Майер, гл. изпълнителен директор Siemens Великобритания

Юрген Майер, гл. изпълнителен директор Siemens Великобритания. Снимка: Bloomberg Юрген Майер, гл. изпълнителен директор Siemens Великобритания. Снимка: Bloomberg

Защо Siemens подкрепя оставането на Великобритания в ЕС? Интервю на Юрген Майер, гл. изпълнителен директор Siemens Великобритания за Манъс Крани от Bloomberg в студиото в Лондон на 28 март 2016.

 

Навлизаме дълбоко в Brexit след малко. Но първо - вие сте начело на огромен бизнес - производство в няколко различни области. Да говорим за това, че мнозина ми казаха, че сме в глобална рецесия в производството и нещата се влошават. Какво мислите? Къде сме в този дебат?

Живеем в много несигурни времена. Това е истината. Има несигурност и забавяне в Китай. Но и на място, във Великобритания, проблемът с Brexit, за който ще говорим след малко също ни тревожи като бизнес лидери.

Всички това определено дърпа назад желанието за инвестиции.

 

Brexit накара ли ви да отложите, забавите, спрете за малко или преосмислите някакви големи бизнес решения между сегашния ден и юли тази година?

Имаме 13 големи завода тук и строим 14-ти. В момента не обсъждаме въобще строеж на следващ завод.

Сигурен съм, че ако започнем да го говорим за това, ще чакаме до след 23 юни. В момента обаче не обсъждаме въпроса.

 

250 ръководители на компании подписаха тази декларация в кампанията против ЕС, която набира сила. Има мнение, че за гиганти като вас въпросът е по-важен за вас, отколкото за по-малките бизнеси.. Това е противопоставяне на големите спрямо малките. Подкрепяте ли този аргумент?

Не става въпрос за противопоставяне на големи срещу малки компании. Изобро не е това. Е, има 250 души. Но има хиляди бизнеси в тази страна и което и достоверно проучване да гледате - например от работодателите, ще видите, че големи и малки компании единодушно казват, че искат Великобритания да остане в ЕС.

Мога да ви кажа от личен опит. Например нашите доставчици са малки компании. Много от клиентите ни са малки компании и ние често говорим..

 

Откъде е тогава тази заблуда, че ЕС пречи на дребния бизнес? Това заблуда ли е?

Всъщност така е. Изобщо мисълта, че можем да живеем в свят без регулации, които да ръководят бизнеса, е като торта в небето.

Ако ще търгуваме със света, ако ще търгуваме с ЕС, който поема по-голямата част от оборота ни - 44%, тогава трябва да имаме регулации, чрез които да правим тази търговия.

Заблуда е да се мисли, че можем да правим бизнес, без регулации.

Гледайте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини