VW c още проблеми около Дизелгейт

САЩ подават съдебен иск заради заблуждаваща реклама за засегнатите коли

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen (VW) трябва да се изправи пред нов мега иск в хода на скандала с манипулираните дизелови двигатели (т. нар. Дизелгейт). 

Американската федерална комисия по търговия (FTC) съобщи днес, че подава съдебен иск заради заблуждаваща реклама за засегнатите дизелови коли, предава Investor.bg. Органът обвинява производителя, че в периода между 2008 и 2015 е продал в САЩ над 550 хил. дизелови автомобила при представяне на погрешни данни.

„Нашият иск е за обезщетение за потребителите, които са купили тези коли, заради измами и нелоялни практики“, казва президентът на FTC Едит Рамирес. 

В продължение на над 7 години VW е продавалаавтомобили, рекламирани като „чист дизел", чиито стойности на вредни емисии са били "разкрасявани", пояснява Федералната търговска комисия.

Световният скандал, избухнал през септември миналата година, предизвикан от дизеловите коли със софтуер, който намалява показанията за замърсяващите емисии, засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche. През октомври  FTC започна разследване по случая.

В САЩ VW вече се бори срещу стотици цивилни искове, както и срещу такъв на Министерството на правосъдието на САЩ по поръчка на Американската  екологична агенция (EPA), която е второстепенен разпоредител на средства към министерството. Компанията е заплашена от глоби и извънсъдебни споразумения за милиарди евро.

Последни новини
Още от Новини