Туристите в Турция удариха 10-годишен минимум

Основната причина е серията от самоубийствени атаки тази година

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Броят на чуждестранните посетители в Турция се е понижил с 10% през февруари, най-големия спад от десетилетие, сочат данни, представени във вторник. Нарастващите опасения около сигурността в страната се отразяват на един от основните източници на приходи в икономиката, съобщава Investor.bg.

Турция бе ударена от серия самоубийствени атаки тази година. Две от тях, за които се твърди, че са били извършени от ИДИЛ, бяха организирани в Истанбул – най-големия град в страната и традиционен туристически център. През януари атентатор самоубиец се взриви в историческия център на града, отнемайки живота на 12 германски туристи.

Туристическият интерес към Турция може допълнително да се понижи, след като друг нападател се самовзриви на най-популярната търговска улица в Истанбул миналия месец, отнемайки живота на трима израелски туристи и един иранец. Тази седмица Израел предупреди гражданите си, посещаващи Турция, да напуснат „колкото се може по-скоро“ заради възможни повторни атаки.

Туристическият сектор отчита спад от 10,32% на годишна база през февруари до 1,24 млн. души, сочат данни на туристическото министерство. Спадът е най-големият от октомври 2006.

Секторът страда и от охлаждане на отношенията с Русия – обикновено основен източник на туристически приходи за Турция, а броят на руските посетители се е понижил с повече от 50% през месеца. Отношенията между Москва и Анкара се влошиха, след като Турция свали руски изтребител над Сирия миналата година.

Икономистите прогнозират, че приходите от туризъм ще се понижат с една четвърт тази година, което ще струва на страната около 8 млрд. долара.

Последни новини
Още от Новини