Технологиите и незаконните сметища

Репортаж от Мумбай

Индия използва WhatsApp за борба с боклука. Снимка: Bloomberg Индия използва WhatsApp за борба с боклука. Снимка: Bloomberg

Над 127 000 тона твърди отпадъци се генерират всеки ден в Индия, а местните власти се борят с хроничен проблем: нерегламентирано изхвърляне на боклук. Репортаж на Bloomberg.

 

Индия има проблем със сметищата. Навсякъде са. Хората хвърлят боклук по улиците, в реките, на изоставени терени. Навсякъде, освен пред домовете си.

"Хората изхвърлят боклук на обществени места, през деня и през нощта. Много е трудно да се контролира", казва Д-р Бабасахиб Раджали, Нави Мумбай

По-голямата част от отпадъците се събират с камиони. Но още повече остава по улиците. За да решат този хроничен проблем, много градове в Индия се обръщат към собствените си жители. Молят ги да са по-внимателни и да използват технологиите като снимат нарушителите.

"Пуснахме телефонен номер в WhatsApp, който работи непрекъснато. На него може да се подават сигнали и снимки на нарушителите. Информацията се пренасочва до дежурния в района. Той отива на място и решава въпроса", казва Раджусинх Чаван, Нави Мумбай

 

Нави Мумбай е предградие в СИ част на Мумбай. И отчаяно се опитва да избегне съдбата на по-големия си и по-мръсен съсед. Там действат мобилни патрули, наричани Охрана на боклука.

100 рупии е глобата при първо нарушение и след това става по 250 рубии.

Глобите имат ефект и хората казват, че вече забелязват разликата.

"WhatsApp улесни живота ни като граждани, защото просто снимаме и изпращаме. По-лесно намираме къде е мястото, където е извършено нарушението и глобяваме нарушителя", казва Пауан Коуе, Нави Мумбай.

 

Ефективността на програмата я направи много популярна сред жителите. Дори и санкционираните смятат, че е добра идея."

"Всеки ден чистим, но някой път остава. Тогава плащаме глобата. Не е голяма", признава собственик на магазин.

Предизвикателството е да не се разчита твърде много на подобни сигнали, които могат да предизвикат конфликти между хората.

Мумбай разчита на новите технологии, за да подобри услугите и да пази града чист.

Това е бърз начин да се решат проблемите. Но в края на краищата трябва да се променят навиците на хората, за да се решат проблемите с боклука в Индия.

Вижте репортажа във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Новини