Самолет на EgyptAir бе отвлечен /ЪПДЕЙТ/

Полетът бе отклонен за Кипър

image not found image not found

ОБНОВЕНА към 15:00

Мъжът, който отвлече самолета на Egypt Air и принуди пилота да кацне в Кипър на 29 март 2016 сутринта бе арестуван, съобщи кипърското Министерство на външните работи.

Похитителят, египетски гражданин, заплаши, че ще се взриви, ако самолетът не бъде отклонен от първоначалния си план. След кацане в Ларнака, повечето пътници бяха освободени.

Кипърските власти изключват тероризма като мотив. Според неназован представител става дума за лични взаимоотношения.

Полет 181 на Egypt Air от летище Бург ал-Араб в Александрия за Кайро беше с 55 пътници на борда, когато бе похитен, потвърди министърът на гражданската авиация на Египет, Шериф Фатхи.

 

Как се развиха събитията

Самолет Airbus A320 на EgyptAir, изпълняващ вътрешен полет MS 181 от Александрия до Кайро бе отвлечен във вторник сутринта и информацията бързо бе потвърдена от авиокомпанията.

 

Летището на Ларнака бе затворено, полетите бяха отклонявани към Пафос.

Към 10ч. стана ясно, че авиокомпанията води преговори с терориста, в резултат на което бяха освободени повечето пътници с изключение на четирима чужденци и екипажа.

 

Повишена тревога

Въоръжените нападения в Кипър зачестиха след 2013 и спират усилията на страната да съживи икономиката си и да привлече чуждестранни инвестиции. Руски пътнически самолет бе свален над Синайския полуостров през октомври 2015 при нападение, отговорността за което пое Ислямска държава.

Експерти по сигурността на въздушния транспорт са в повишена тревога след атентатите на летището в Брюксел миналата седмица.

Последни новини
Още от Новини