Пазарите и отвлечения египетски самолет

Инвестиционният климат се премоделира

Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият профил на геополитическите рискове пренареди моделите за реакция на този рис. Коментар на Саймън Френч, главен икономист в Panmure Gordon, за пазарната реакция на отвлечения самолет на Egypt Air и геополитическия риск, като цяло. Интервю на Франсин Лакуа в предаването The Pulse на Bloomberg TV.

Саймън, просто да обобщим. Разбираме, че в Египет отвличанията не се асоциират пряко с тероризма. Стана ясно, че повечето от пътниците са били освободени. Отвличането е било извършено от човек, който е носил колан с експлозиви и е принудил самолета да се приземи в Кипър, където са освободени повечето от пътуващите на борда. Моят въпрос е как, като пазарен инвеститор, реагирате на такава геополитическа заплаха. Дали има реално отражение, след като това, което разбираме е, че не е терористична атака.

В рамките на един ден видяхме разпродажба на акциите на авиокомпанията. Това беше първоначалната реакция, но те отскочиха веднага, след като стана ясно, че конкретно този инцидент не е сериозен. Но все пак този случай бе предшестван от ужасни терористични атаки в Пакистан през уикенда, а това дава усещане за един все по-опасен свят. В тази обстановка убежищата застават в центъра на един нов модел за реакция на терористичните атаки, които могат да ударят различни сектори, различни групи. Може би се формира нещо, което не сме виждали преди. Точно тук се корени несигурността, която наблюдаваме в момента. За това виждаме оттеглянето от рискови инвестиции към инвестиционни убежища.

 

За мен универсалното убежище за инвеститорите е златото, срещу инфлационния риск... срещу всякакви рискове. Представлява една преграда. Това ли ще бъде основният мотив през 2016 година? Хората се трупат на златото и може би това е диаграмата на годината.

Мисля, че е диаграмата на годината. Въпросът е на къде ще се запъти златото от тук нататък, като се има предвид, че направи едно много добро покачване. Говорихме преди малко за моделите на геополитически риск. Трябва да видим чувствителна промяна в сравнение с това, което виждаме в момента. Защото, за нещастие, колкото и да ни е трудно да го кажем, идеята за атаки в центъра на Европа, атаки на самолети, това е част от един базов сценарий. Трябва да се отдръпнем малко назад, за да видим, че златото е направило крачка нагоре в рисковата търговия. 

 

Последни новини
Още от Новини