Надценени ли са акциите на Brown Shipley & Co?

Саймън Никълс, старши фонд мениджър в Brown Shipley & Co

Саймън Никълс, старши фонд мениджър в Brown Shipley & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саймън Никълс, старши фонд мениджър в Brown Shipley & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Саймън Никалъс, старши фонд мениджър в Brown Shipley & Co, коментира инвестициите на компанията в Япония и потенциалния Brexit. Той разговаря с Гай Джонсън и Ханс Никалъс в предаването On the Мove по Bloomberg TV. 

Инвестирате в Япония?

Да, така е.

Надценени ли са акциите?

Да, надценени са.

Защо?

С идването на Абе на власт, ако можехте да разберете какво ще последва и какво иска да постигне, щеше да бъде лесно. Но може би политиката, която следва е в контекста на слабата йена, която очевидно подпомага пазара.

Т.е. действията на Абе са насочи към отслабване на йената?

Да, в основата си. Ако погледнете пазара, имаме ръст от 100%, откакто той изпълнява длъжността министър-председател. Японската йена е поевтиняла с около 30% спрямо долара. Всъщност има накъде още да отслабва предвид ръста на печалбите. И това е един от малко пазари, при който се наблюдават подобни тенденции бeз дори има ръст на съотношението цена/печалба при компаниите. В сравнение със САЩ и до някаква степен с Европа, базирайки се на пазарните оценки, пазарът изглежда много по-евтин, което доведе до по-силен ръст на корпоративните печалби във всички основни пазари. От тази гледна точка фундаментите изглеждат привлекателни.

Саймън, тези привлекателни фундаменти в Япония във всички сектори, не са ли в противовес на това, което наричаме качествена възможност.

Не, не става въпрос за всички сектори. Отслабването на йената се отразява благоприятно най-вече на износа. Има прекалено много компании, които са пристрастени към тези нива на свръхкапацитет. Това обаче сигнализира, че е време да спрат да инвестират там и да намерят добра алтернатива извън страната, за да добавят стойност.

Имам един последен въпрос. Brexit – нека да поговорим малко повече за подобен сценарий. Вашата позиция е просто да „игнорирате" проблема. Вие реално изтегляте капитала си от Великобритания.

Нашата позиция е, че това може да създаде несигурност, знаете, че пазарите не обичат несигурността. Ако се върнем назад, дори при някои възходящи трендове на пазара съществува тази несигурност. Инвеститорите търсят предвидимост. Изглежда, че някои от възможностите са да изтеглят част от активите си от Великобритания и да ги насочат към чужбина като предпазна мярка. Предимно в САЩ и Европа.

Радвам се, че бяхте при нас тази сутрин. Благодаря Ви много!

И аз благодаря!

 

Последни новини
Още от Новини