Honda и Hitachi изобретиха защита срещу пияни шофьори

Двете компании са разработили тестер за алкохол, който може да се интегрира в ключа на колата

Снимка: Mark Elias/Bloomberg Снимка: Mark Elias/Bloomberg

Компаниите Honda и Hitachi обявиха, че са разработили прототип на тестер за алкохол, който може да се интегрира в ключа на автомобила. По този начин устройството ще може да блокира двигателя, ако установи, че водачът е в нетрезво състояние, съобщава изданието Motor.

Авторите на проекта твърдят, че устройството е устойчиво на опити за разбиване, така че няма как шофьорът да успее да го разглоби и да го изключи. Тестерът се нуждае само от 3 секунди след духването в него, за да определи какво е нивото на алкохол в кръвта на шофьора. Показанията се изписват на дисплея на автомобила и ако превишават допустимите норми, блокират стартирането на двигателя, пише Investor.bg.

От двете компании са категорични, че тяхното устройство има едно основно предимство пред стандартните тестове за алкохол, поставяни в автомобилите. То е, че водачът може много по-рано да разбере, че вече му е забранено да шофира и съответно да не се изкушава да седне зад волана.

Honda и Hitachi ще продължат да работят върху изпитанията на технологията. Тя официално ще бъде представена по време на изложението SAE World Congress, което ще се проведе на 12 април в Детройт.  

Последни новини
Още от Новини