Гърция обмисля съкращаване на разходите с 300 млн. евро

Досега страната предвиждаше да покрие бюджетния дефицит до 2018 с увеличаване на данъци и осигуровки

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg

Гръцкото правителство обмисля съкращаване на разходите с 300 млн. евро, за да успее да се се вмести в исканията на кредиторите. Досега Атина предлагаше увеличаване на данъци и социални осигуровки, с което да покрие бюджетния дефицит до 2018 година, както е заложено в третата спасителна програма за страната.

Преговорите по прегледа на мерките, които Гърция изпълнява, ще бъдат възобновени на 4 април. Идеи как да бъде покрита фискалната „дупка“ са били обсъждани на заседание късно снощи, съобщава Investor.bg, цитирайки „Катимерини“.

Според исканията на кредиторите Гърция трябва да направи икономии в общ размер от 5,4 млрд. евро или 3% от брутния си вътрешен продукт до 2018 година. Основната част от тази сума ще дойде от увеличение на данъци и социалните осигуровки. Досега кредиторите, особено Международния валутен фонд (МВФ), са заявили и че очакват съкращаване на пенсиите, което категорично беше отхвърлено от гръцкото правителство.

Атина не се е съгласила и на предложение за увеличаване на Данък добавена стойност (ДДС) върху комуналните услуги.

Все пак финансовото министерство трудно ще прокара идеята си за намаляване на публичните разходи. Дори и кредиторите изглежда са се отказали от исканията си да намалят разходите за отбрана с 350 млн. евро през тази година. Срещу този план се противопостави министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на коалиционния партньор на Сириза в този кабинет – ANEL (Независими гърци).

Според „Катимерини“ обаче съкращение на бюджета на министерството ще има, но със 100 млн. евро през 2017 година и с 400 млн. евро през 2018 година.

Срещу плановете на правителството за увеличаване на данъците, социалната тежест и "други забрани, които са насочени срещу работещите", вече се обявиха от синдикалната организация PAME, която е близка до комунистическата партия в страната, съобщава ANA MPA. Представители на синдиката протестираха днес пред сградата на финансовото министерство на пл. Синтагма в Атина.

Междувременно по-рано днес напрежението в гръцкия парламент се повиши след като стана ясно, че финансовият министър Евклидис Цакалотос няма да присъства на изслушване в бюджетната комисия. Вместо него финансовото министерство ще изпрати зам.-министъра Йоргос Хулиаракис.

Това разгневи опозицията часове преди насрочените за тази вечер дебати, посветени на борбата с корупцията и съдебната система, на които ще присъства и премиерът Алексис Ципрас. 

Последни новини
Още от Новини