ФБР проби защитата на iPhone

Министерството на правосъдието прекрати иска си към Apple

Apple Iphone 6s. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg Apple Iphone 6s. Photographer: Xaume Olleros/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е успяло да получи достъп до криптираните данни в смартфона на Apple, използван от един от авторите на стрелбата в Сан Бернардино и прекрати иска си към производителя, съобщи АФП.

През февруари Министерството на правосъдието поиска от съда да задължи компанията от Купертино, Калифорния да окаже съдействие на ФБР и декриптира мобилния телефон на Саед Фарук, един от авторите на атентата в Сан Бернардино на 2 декември 2015.

Нападението в Сан Бернардино отне живота на 14 души и рани 22. Двамата нападатели бяха убити в престрелка с полицията.

 

Решението на Министерството на правосъдието да се откаже от съдебната битка, която би могла да стигне до Върховния съд е победа за Apple, съобщава Bloomberg. Компанията отказа да се поддаде  на натиска да напише нов софтуер, който би улеснил ФБР да пробие защитата на телефона.

Главният изпълнителен директор Тим Кук каза, че подобно решение би създало заплаха за личните данни на стотици милиони потребители на iPhone по света и че подобна възможност би била използвана от по-малко добронамерени лица.

ФБР успя да отключи iPhone през уикенда, без да повреди данните, съхранявани в него, използвайки метод на трета страна, съобщи неназован американски представител от правоохранителните органи, цитиран от Bloomberg.

 

Не е ясно какъв метод е използван при хакването на смартфона.

Не ясно и че методът е приложим за всички iPhone, каза неназованият източник.

„В момента знаем, че работи за iPhone 5C, който принадлежеше на Фарук и който беше с iOS9“, цитира анонимният представител re/code.

След съобщението Apple каза, че искът „никога не биваше да бъде завеждан“.

„От самото начало бяхме против иска на ФБР Apple да направи „задна вратичка“ в iPhone, защото вярваме, че това не е правилно и би създало опасен прецедент. В резултат на отказа на правителството, това не стана“, се казва в съобщението, цитирано от re/code.

Ето какво още написа компанията в изявлението си:

„Ще продължим да помагаме на правоохранителните органи в разследванията им, както и ще продължаваме да засилваме защитата на нашите продукти, след като заплахите и атаките над нашите данни стават все по-чести и по-сложни.

Apple дълбоко вярва, че хората в САЩ и по света заслужават защита на данните, сигурност и право на лично пространство. Жертвайки едно от тях за сметка на друго поставя хората и страните пред голям риск.

Този случай повдигна въпроси, които заслужават национален дебат за гражданските ни свободи, колективната ни сигурност и лично пространство. Apple остава решена да участва в този дебат“.

Случаят повдига въпроса за сигурността на iPhone.

 

Последни новини
Още от Новини