Безработицата в Япония на ниво от 3,3% през февруари

Разходите на домакинствата бележат ръст от 1,2% на годишна база

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ивон Ман, Bloomberg: Нека започнем данните за безработицата в Япония. Влошават ли се показателите?

Шери Ан, Bloomberg: Малко. Затегнатият пазар на труда е много важен за страната, заради вдигането на цените и оттам тласъка върху инфлацията. Но сега виждаме, че може да има малко повече предизвикателства, отколкото Шиндзо Абе очакваше. Данните от тази сутрин показват, че нивото на безработицата е 3,3%, което е леко влошаване спрямо очакванията на анализаторите, които смятаха, че ще се запази стойността от януари от 3,2%. Но виждаме съвсем малко по-високо ниво. През февруари има по-малко свободни работни места. Съотношението е на ниво 1,28. Икономистите очакваха да има повече работни места – 129 позиции на всеки 100, но вместо това виждаме 128 позиции. Нека обърнем внимание на изброените стойности. Виждаме затегнат трудов пазар в Япония от известно време. Проблемът е, че той не води до по-високите заплати. Тъкмо получихме данните от обичайните пролетни преговори за повишаване на заплатите и не виждаме оптимизъм при големите фирми. Така че това е ключов проблем за Япония. Видяхме, че през 2015 имаше спад за четвърта поредна година след отчитане на инфлацията. Това е нещо, което ще трябва да бъде решено от провеждащите политика в страната, бюджетът за фискалната 2016 е 855 млрд. долара. Местните медии твърдят, че Шиндзо Абе планира да обяви нов пакет със стимулиращи мерки, които да задвижат икономиката.

Ивон Ман, Bloomberg: Да, виждаме заплатите, инфлацията за пореден месец е близка до 0. Кажи ни повече за разходите на домакинствата и продажбите на дребно, все пак тази година е високосна.

Шери Ан, Bloomberg: Икономистите твърдят, че високосната година, този допълнителен един ден, който имахме през февруари, вероятно е помогнала за увеличението при разходите на домакинствата. Това е изненада. Очакванията бяха да има спад, както през януари, но вместо това те нараснаха с 1,2% на годишна база, което преобръща 5-месечния спад. Виждаме също, че продажбите на дребно продължават да не отговарят на очакванията. През февруари те нарастват само с 0,5 на сто, докато икономистите очакваха този ръст да бъде 1,6%, но това не се случи. Това показва, че настроенията на потребителите и бизнеса остават слаби в Япония.

 

Последни новини
Още от Новини