Ще видим ли още стимули от Абе

Коментар на Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered Bank

Дейвид Ман, Standard Chartered Bank, гл. икономист за Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Ман, Standard Chartered Bank, гл. икономист за Азия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered Bank, коментира пред Bloomberg намерението на Абе за още стимули, японската икономика и растежа в Китай. 

Ришаад Саламат, Bloomberg: Нека поговорим за Япония. Очакваме Шиндзо Абе да въведе стимулиращи мерки, вероятно това може да се случи утре. Какво смятате, че ще включва този пакет и ще има ли ефект?

Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered Bank: По-скоро очаквам частични промени вместо широкообхватни мерки, които биха накарали всеки да си каже: Уау, това променя всичко. Въпросът е, че се хвърляха много усилия в продължение на толкова много десетилетия за икономиката в опит да бъде върната обратно в релси. Макар да знаем, че една част от Абеномиката от самото начало залагаше на структурни реформи, най-големият ефект, който могат да постигнат, е да се увеличи участието на жените на пазара на труда. Съмнявам се да има знаци за пазара, че това може да се случи скоро. Пазарите може да са объркани от това, което ще видим утре, но в същото време остава очакването за неизбежното въздействие на паричната политика, което да доведе до съживяване. Това принуждава BOJ да следва започнатия път и да прави всичко възможно, включително експеримента с отрицателните лихвени нива, за да опита да помогне за растежа.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Работата е там, че предстоят избори, затова вероятно Абе ще следва умерен път до известна степен и ще направи по-противоречиви реформи след това. Какво мислите Вие?

Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered Bank: Да, това е проблемът. По-важно значение в момента имат по-големите неща – например увеличаването на достъпа до заведения за дневна грижа, за да се създаде възможност на повече жени да се върнат обратно на работа. Това ще повиши участието им на пазара на труда, което ще има огромен ефект, имайки предвид пропастта между дела на участващите мъже и жени в Япония. Други, по-скоро краткосрочни мерки, могат да помогнат до известна степен, но в края на краищата нищо няма да промени факта, че натискът остава повече към паричната политика, отколкото към фискалните стимули от какъвто и да било вид.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Един от основните проблеми е, че икономиката не получава, така да го кажем, попътен вятър от глобалната икономика. Например забавянето в Китай. Според вас дори да се постигне този таргет за минимален растеж от 6,5%, това няма да е достатъчно, за да повиши доверието на инвеститорите. Защо смятате така?

Дейвид Ман, главен икономист за Азия в Standard Chartered Bank: Заради това, което видяхме миналата година. Дори да има растеж от 6,8-6,9%, това не е достатъчно да зарадва пазарите. Истинската причина е, че дори да получим над 6,8% тази година, разликата е, че сферите от икономиката, към които гледат хората и прокси индикаторите изглежда вървят срещу тази стойност. Тоест виждаме все по-голяма разлика в тези величини. Няколко примера за това са: железопътните товари, потреблението на електричество. Доминират индустрии, които са в структурен упадък. Всички го знаем. Но това не са вече големите двигатели на растежа в Китай и това няма да се промени. Затова дори растежът да се подобри, това не означава непременно, че ще поправи всичко и пазарите вече няма да се тревожат за слабостта, която лежи под растежа на Китай, ако продължават да наблюдават старите индикатори, които изграждат индекса Ли Къциян, който се публикува едва от 2007. Трябва да използваме по-модерни показатели. Погледнете към прокси индикатора за услугите в Китай. Той ни показва ръст от над 8% днес. 

 

Последни новини
Още от Новини