Шри Ланка в опит да стане технологичен хъб

Правителството се опитва да привлече за партньори Facebook и Google

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шри Ланка се радва на ера на силен икономически растеж, след като 26-годишната кървава гражданска война в страната приключи през 2009 г. За да насърчи това развитие, правителството се опитва да направи страната технологичен хъб. То инвестира в нови подводни интернет кабели, подкрепя стартъпи и работи с Microsoft за използването на облачни услуги. Същевременно властта се опитва да привлече Facebook и Google, като се опитва да се превърне в домакин на едни от най-смелите им експерименти – от самоуправляващите се коли до дроновете. На първо място обаче са балоните, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Project Loon на Google представлява най-новото усилие на интернет гиганта да създаде високо летящи балони, които могат да предоставят интернет свързаност в отдалечени райони. Технологията се тества през последните няколко години, но не в голям мащаб. Rama, квазипублична компания, контролирана от рисковия инвеститор Чамат Палихаптития и правителството на Шри Ланка, има за цел да направи именно това. Google издигна първия си балон над Шри Ланка през февруари, а властите твърдят, че работят с компанията за покриването на станата чрез издигането на още десетки балони.

По думите на Палихаптития в рамките на година балоните на проекта Loon ще превърнат страната в една от най-големите зони с безжичен интернет в света, давайки на Google първи насоки дали Loon може да се превърне в комерсиален проект. „Ако успеем да направим това в Шри Ланка, това ще даде тон за останалата част на света“, твърди Палихаптития, който е бил служител на Facebook, а в момента управлява компанията за рисков капитал Social Capital в Силициевата долина.

Съгласно сделката, по която е преговарял Палихаптития, Google ръководи пускането, развитието и поддържането на Loon, а Rama се грижи за софтуера, който контролира достъпа до интернет връзката на балоните. Сред  задълженията на компанията е и е управлението на таксите. Хората плащат на местните оператори за трафика на данни, който ползват, а самите оператори плащат на Rama неразкрита до момента такса.

Балоните на Loon могат да предложат по-евтина алтернатива на подводните интернет кабели, които преминават през точки като Сингапур и Хонконг. Операторите в развиващите се азиатски и южноамерикански страни плащат 10 пъти по-високи цени за широколентов интернет, отколкото САЩ и европейските страни, сочат данни на компанията за проучвания TeleGeography. Средната цена на едро за едномесечна интернет връзка със скорост 10 Gb в секунда в Лос Анджелис или Франкфурт е 1 долар, докато тази в Мумбай е 15 долара. Използването на данни в Шри Ланка нараства с 45% годишно и вероятно ще запази този темп и през следващото десетилетие, сочат данни на Организацията на обединените нации (ООН).

Увеличаването на широколентовите връзки в страната е ключово за постигане на целта на президента Майтрипала Сирисена страната да се нареди сред развитите икономики благодарение на технологиите. Средната скорост на широколентовия интернет в страната е 5,1 мегабита в секунда, сочат данни на Akamai Technologies. За сравнение, в Индия тя е 2,5 мегабита в секунда, в Китай – 3,7 мегабита в секунда, но в САЩ е 11,7, в Сингапур – 12,5, а в Хонконг – 15,8 мегабита в секунда.

Ако моделът проработи, Rama може да започне да си партнира с програмата на Facebook да доставя безжичен интернет посредством дронове или сателити, посочва Палихаптития. „Ако успеем да постигнем това в Шри Ланка, можем да го направим и във Филипините, Виетнам“, коментира той.

Независимо колко балони има във въздуха, Шри Ланка най-вероятно ще се нуждае от оптична връзка, за да се справи с нарастващото търсене на интернет, твърди Рохан Самарайва, председател на технологичния тръст Lirne Asia и бивш директор на телекомуникационния регулатор в страната.  

Последни новини
Още от Новини