Норвежкият държавен инвестиционен фонд планира да удвои размера на екипа си

Фондът си е поставил за цел да вложи $41,5 млрд. на глобалния пазар на имоти

Снимка: Krister Soerboe/Bloomberg Снимка: Krister Soerboe/Bloomberg

Норвежкият държавен инвестиционен фонд планира да удвои размера на екипа си, който отговаря за инвестициите в имоти, в стремежа си да подобри рентабилността си, предава Investor.bg, цитирайки FT.

Фондът си е поставил за цел да вложи $41,5 млрд. на глобалния пазар на имоти. Само за тази година обемът на инвестициите може да достигне $16 млрд.

През 2011 делът на имотите от общия обем активи на фонда е само 0,3%, припомня изданието. Заради рекордно ниската доходност, която фондът реализира през миналата година обаче, плановете са за драстично увеличаване на инвестициите в имоти.

Целта е към 2017 поне 5% от активите на фонда да са недвижимости.

Нетните приходи от отдаване на имоти под наем се очаква да бъдат сравнително стабилни във времето, като генерират стабилен паричен поток за фонда. През миналата година само имотните активи на фонда са донесли възвръщаемост от 10 на сто спрямо 3,8% при акциите и 0,33% при облигациите.

Като цяло фондът е постигнал средна възвръщаемост от 2,5% през миналата година заради нестабилните пазари и отслабения растеж.

Според експерти норвежкият държавен инвестиционен фонд е закъснял с инвестициите в имоти, за разлика от други фондове, като например тези от Близкия и Далечния изток. Въпреки това много други големи инвеститори също са готови да последват примера на фонда, включително компании от Китай, Сингапур и Азербайджан.

Недвижимите имоти са атрактивен клас активи в светлината на много ниската доходност от облигациите в момента.

Последни новини
Още от Новини