Джеръм: Фед ще повиши лихвите до юни и това ще намали натискът върху йената

Япония преживя истинско излизане от дефлацията, каза главният икономист в Bank of Japan Ричард Джеръм

Ричард Джеръм Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ричард Джеръм Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тук виждаме предстоящ поток от данни за тази седмица след сравнително безсъбитийните няколко предишни. Искам ти мнението за новините от Япония. Инфлацията е на 0 вече десети месец. Сега чуваме, че Абе планира още стимули и може да задълбочи мерките. Дяволът е в детайлите, разбира се. Все още анализираме размера му, но оптимист ли сте за този тип пакет?

Не особено. Мисля, че истинския проблем за Япония по отношение на фискалната политика е дали ще отложат или не предстоящото увеличение на ДДС. ПРИ първото отлагане казаха,ч е абсурдно да го отлагат отново, но изглежда, че вървят именно в тази посока.

Но чухме в петък от премиера, че възнамеряват да вдигнат ДДС до 10% както е по план. Въпреки докладите ни министър-председателят не вярва, че икономиката е е тежко положение и не смята, че вредите от това повишение ще бъдат толкова дълбоки като предишното.

Той винаги ще хвали икономиката, и мисля, че икономиката се справя добре. Но последните няколко дни търсиха експертни съвети и избраха именно хора, съветващи ги да го отложат. Ще има несигурност в следващите няколко месеца, но мисля, че ще изберат по-лекия път да го отложат с още.

Добре, говорихме за фискалните мерки, но продължаваме да виждаме падащи корпоративни печалби, дължащи се на подсилването на йената. Това тежи върху капиталовите разходи. Бизнес конюнктурата в чужбина е все още мудна и то в навечерието на публикуването от проучването на Tankan. Това означава ли, че ще видим действие от BoJ през април или ще бъде чак през юли?

Да, както каза, резултатите от проучването на Tankan, които трябва да бъдат обявени този петък сигурно ще са по-меки от очакваното. Най-вече защото йената се повиши и това се дължа на половинчатата мярка на BoJ през януари. Въпросът сега е дали ще се пробват ли отново по-силно или ще си кажат, че пазарът не реагира позитивно на правеното от нас. Мисля, че реакциите към работата на Bank of Japan е станала доста непредвидима през последната година – година и нещо. Не дават ясно послание за какво мислят, че ще проработи. Затова мисля, че ще предприемат нещо, но на този етап е много трудно да преценим каква форма ще заеме.

Тук има отрицателни лихви, но не виждаме да вършат много по отслабването на йената. Това удря допълнително инфлационните очаквания, разбира се. Не мислиш ли, че инфлацията все още не е достигнала дъното в Япония?

Мисля, че инфлацията достигна дъното си преди 2-3 години. Както каза, най-важното за тези данни, публикувани в петък бе числото 0. Но ако махнеш цените на енергията, то тя се движи около 1%. Мисля, че имаше истинско изваждане от дефлацията. Но мисля, че е трудно да се постигне заложеното от BoJ преди три години.

Ричард, мислиш ли, че отрицателните лихви работят? Помагат ли на фирмите, които искат да увеличат инвестициите и заплатите? Преговорите за заплатите не постигат голям ефект а потреблението е все още стагнира в Япония.

Отрицателните лихви са сложно нещо, но не беше голяма промяна в политиката , поне не толкова колкото на ЕЦБ, която се опита да натисне разходите по заемането по-силно. Реалността обаче е, че корпорациите имат много кеш. Трудното при тях е да открият печеливши инвестиционни решения. Затова едно малко навлизане на лихвите в червена територия няма да постигне много. Разбира се, ефектът се изключват от силната йена и нетното влияние върху печалбите им сигурно е отрицателен. Когато йената е на тези нива това отказва инвестициите и мисля, че това ще проличи в резултатите на Tankan в петък.

Ричард – един последен въпрос за йената – предстои ли двуцифрен курс или ще мине 200 за долар?

Не, не мисля, че вървим към двуцифрена йена. Мислим, че Фед ще повиши лихвите до юни и това ще намали натискът върху йената. По-вероятно е то да дойде от САЩ, а не от Япония. Когато Фед вдигне лихвите йената ще стигне 120.

 

Последни новини
Още от Новини