Апетитът на руските купувачи към имоти силно намалява

Причините се крият в силния спад на руската рубла и рецесията в страната

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Някога едни от най-големите играчи на глобалния пазар на имоти, инвеститорите в имоти от Русия, бяха отговорни за рекордните обеми от сделки в САЩ и Великобритания, както и силното представяне на пазарите на ваканционни имоти в Европа, пише онлайн изданието themovechannel.com, предава Investor.bg.

През миналата година обаче апетитът за имоти на руските купувачи значително намаля.

Според нови данни на централната банка на Русия трансграничните сделки с недвижими имоти са се свили повече от два пъти – от над $2 млрд. през 2014 до $926 млн. през 2015.

Сривът се обяснява със силния спад на руската рубла на валутните пазари, както и с рецесията в Русия.

Откакто централната банка започна да публикува данни за сделките с имоти в чужбина, трансферите нарастваха непрекъснато до миналата година, отбелязва изданието. Данните обаче не казват всичко. Банката изследва само сделките с имоти за собствено ползване, но много руснаци купуват и бизнес имоти, както и други недвижимости с цел печалба.

Тенденцията за отслабване на активността на руснаците на глобалния пазар на имоти все пак се потвърждава и от други компании в сектора. Активността им в сегмента на бизнес имотите обаче се засилва за сметка на жилищата за лично ползване.

От тези, които продължават с покупките на жилищни имоти, повечето се ориентират към по-евтини жилища, а не екстравагантни мезонети и имения. Три четвърти от купувачите са избрали държави като България, Гърция, Испания, Тайланд, Турция или Черна гора.

Руснаците, които купуват с цел инвестиция, са около една четвърт от всички купувачи, като те обикновено избират държави като Германия, Италия, Франция и САЩ.

Според експерти през тази година може да се очаква около 30 на сто ръст на руските инвестиции в бизнес имоти. Навиците на купувачите ще продължат с трансформацията заради кризата в страната и валутния курс на рублата.

Последни новини
Още от Новини