Сирийската армия си върна Палмира от ИД

Убити са 400 джихадисти

Исторически паметник в Палмира. Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Исторически паметник в Палмира. Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Сирийската армия, подкрепяна от руски части по въздуха успя да изтласка бойците на Ислямска държава от древния град Палмира на 27 март, предаде Bloomberg, позовавайки се на AП.

По този начин се слага край на окупацията на Палмира от джихадистите, които превзеха града през миналия май. Тогава те само за дни окупираха Палмира и го присъединиха към териториите си в Сирия и Ирак.

Сега правителствените сили завършиха успешно 3-седмична офанзива за връщане на контрола над града, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Докато Палмира беше под контрола на Ислямска държава в продължение на почти една година, джихадистите нанесоха сериозно щети в известния сред сирийците като „Булката на пустинята“ град. Те разрушиха културни паметници, привличащи десетки хиляди туристи преди години. 

Министърът на културата Сирия Исам Халил поздрави армията с победата като „победа на човечността и справедливостта над всички проекти на мрака“. 

Според информациите загинали са 400 бойци на Ислямска държава, а правителствените сили и подкрепящите ги части са загубили 180 души.

Руските изтребители са унищожили над 100 войници на ИД при бомбардировките, продължили 24 часа, каза руският министър на отбраната на 26 март. 

Изтеглянето на ИД от Палмира и загубата на 400 бойци се определя като най-голямото единично поражение на рерористите от 2014 насам, когато те обявиха свой халифат в части от Сирия и Ирак. 

 

 

Последни новини
Още от Новини