Летището Завентем в Брюксел няма да отвори преди 29 март

Самолети са пренасочени към летища в други градове

Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Летището Завентем в Брюксел няма да отвори преди вторник (29 март), като разследващите продължават да оценяват щетите от терористичните атентати от 22 март 2016, когато две бомби избухнаха на летището, а по-късно Ислямска държава пое отговорност за атаките. 

Пътническите полети ще бъдат възстановени най-рано във вторник, показва съобщение на сайта на летището. 

„Докато не оценим щетите остава неясно кога ще можем да възобновим операции“, казаха от летището, предаде Bloomberg. 

Жертвите на атентатите в Блюксел са 28, потвърдиха в неделя белгийските власти, след като преди това съобщаваха за 31 загинали, сред които трима терористи-камикадзе.

На летището в белгийската столица загинаха 14 души. Експлозиите разрушиха тавана, счупиха прозорци, унищожено е и мястото за чекиране на пътниците на Брюкселските авиолинии /Brussels Airlines/. В метростанция Маалбек загинаха 10 души.

Според белгийския кризисен център броят на ранените е 340 души (от 19 различни националности, сред които най-много белгийци), сред които 101 в събота още бяха в болница. Сред тях 62 са в интензивното, а 32 са лекувани от тежки изгаряния.

"За съжаление данните са временни, защото все още има голям брой хора с мног отежко състояние", каза говорителят на кризисния център, цитиран от АФП.

За да не се блокират напълно планираните от и към Брюксел полети, Brussels Airlines ще преместят 21 самолета към други летища, като те са пренасочени към Антверпен, Лиеж, Франкфурт и Цюрих. 

Федералната прокуратура в Белгия обвини трима души за терористичните атаки от 22 март. Четвърти заподозрян бе арестуван в Италия. Той е от алжирски произход и се предполага, че е направил фалшивите документи на тримата ислямисти.

Белгия анулира Марша за мир, предвиден за неделя в Брюксел, за да освободи полицията от част от напрежението, под което работи от атентатите досега.

 

 

Последни новини
Още от Новини